2014. január 26., vasárnap

Áfonyás amerikai fánk

Első próbálkozásom az amerikai fánkkal:
Hát kezdődött azzal, hogy nem kaptam sehol fánksütőt, így muffin tepsiben készült. Majd jól kimaradt a görög joghurt és itthon csak epres volt, végül pedig abszolút nem hasonlított ízében a fánkra (bár a mázat kihagytam, de nem hiszem, hogy változtatna) inkább muffin íze lett, annak viszont nem rossz.

 A fánkhoz:
2 csésze sütemény liszt
3/4 csésze cukor
2 tk. sütőpor
3/4 tk. só
1/2 csésze görög joghurt
3/4 csésze tej
½ tk. vanília kivonat
2 tojás, enyhén felgverve
2 evőkanál olvasztott vaj
A áfonyalekvár:
1 csésze áfonya
1/2 csésze cukor
1 evőkanál citromlé

A lekvár hozzávalóit összefőzzük, majd lehűtjük. A tészta hozzávalóit összekeverjük. Fánksütő tepsit vagy muffin tepsit kikenünk vajjal, belekanalazzuk a tésztát, teszünk rá lekvárt és egy fogpiszkálóval kicsit beleforgatjuk, hogy márványos legyen, majd készre sütjük. Én csináltam pár lekvármentest is ami fahéjas cukrot kapott.

2014. január 12., vasárnap

hercegnő jelmez

Ez egy régebbi blogom 2012. januári posztja volt:

Most egy picit mást mutatok nektek:) Így farsang táján mi más is foglalkoztathatna minket, hogy mi is legyen a gyerek, na az enyémeknekkonkrét elképzelései vannak. Esztike ő hercegnő barbi akar lenni minden éven, már a bölcsi óta. Gondolom a készen kapható gyönyörű hercegnőjelmezek árával mindenki tisztában van... és hát válság van kinek van pénze ilyen luxusra :D Így mit tesz a kreatív anya, improvizál. Amik kell hozzá:
- 3 tekercs kreppapír én ehez fehéret, rózsaszínt és lilát vettem, de leteh bármilyen a lényeg jól    mutassanak együtt
-famentes rajzlap
-ragasztó, tűzőgép
-maradék szallag
-nekem volt egy kis maradék tüllöm alsószoknyának, de nélküle is mutatós
-és gumi a derekába




Ma valahogy sehogy se jutott időm lerajzolni a "szabásrajzot" és beszkennelni annyira elment a napom a másik projecttel :) így maradt a paint-es megoldás. Remélem így is látható a lényeg.
A teteje:
 A gyerek méretének megfelelő rajzlapot ketté vágunk, ráragasztjuk a fehér papírt, a fűzőnek megcsináljuk rá a lyukakat, vagy összesodort papírból tűzőgép segítségével kis füleket tűzünk rá. majd a hasrésznek aláragasztjuk a lila papírt. Két kb 10-15cmes csíkot vágunk a rózsaszínből, az alján összefogjuk, majd tűzőgéppel a megfelelő helyre tűzzük (ezt érdemes a gyerekre ráadva csinálni, hogy jó helyre essen a válpánt). A hátát felvételkor biztostűvel tűzzűk össze, vagy ide is készíthetünk fűzőt.

A szoknya:
A lila papírból 2 csíkot vágunk a felsőszoknyának, majd az alsőszoknyát kimérjük a fehérből, a közepére rózsaszínből 6cmes csíkokat vágunk úgy hogy az alját meg tudjuk fodrozni(meghúzzuk 10cmenként) majd lentről felfelé haladva felragasztgatjuk, hogy picit fedjék egymást. ha ezzel végeztünk ráragasztjuk felül a lila papírt, a tetejét 2* visszahajtjuk és belefűzve a szallagot/gumit megtűzzűk a tűzőgéppel, majd a gyerekre adjuk, hátul megkötjük. A lila papír alját megnyitjuk alul és úgy hogy ne látszon az alsó szoknyához tűzzük, hogy az kilátszon és elméletileg kész:)
Hát megmutatni egyszerűbb mint elmagyarázni, remélem érthetőre sikerült, ha bárkinek bármi kérdése lenne ezzel kapcsolatban ne fogja vissza magát. Remélem sok szép hercegnő fog boldogan futkározni  a farsangi bálokon :)

2014. január 9., csütörtök

citromos-zöldfűszeres csirke rizzsel

 Hozzávalók:
egy tálca csirkecomb
1 paradicsom
2 fej fokhagyma
1 citrom
zöld fűszeres citromos grillfűszer
só,bors
kevés olíva olaj
 
rizs
A sütőtálat meglocsoltam olajjal, megszórtam a fűszerekkel, majd ráfektettem a csirkecombokat, közzé szurkáltam a paradicsomot, fokhagymát és a citromot. Majd újra megszórtam az egészet. 180C fokon először fólia alatt, majd a levével locsolgatva megsütjük. Főtt rizzsel

2014. január 7., kedd

Nutellás csigák és Pain Au Chocolat

Amire szükséged lesz:
élesztős leveles tészta (én tante fannyt szokta venni)
nutella
csokoládé

Levágtam egy csíkot a tészta végéből, amiből kis téglalapokat vágtam, rátettem a csokit és összehajtottam. A nagyobb tésztámat megkentem nutellával, feltekertem és kb 1,5 cm vastag szeleteket vágtam belőle, a tepsire fektettem. 180 fokon készre  sütöm.

sorry google translator:
What you will need:

yeasty puff pastry (I used to take Tante Fanny)

nutella

chocolate

I cut a strip of dough from the end of which a small rectangles cut, I put together the chocolate and driving. The larger dough anointed nutella, rolling up to about 1.5 cm thick slices were cut out, I laid on the baking tray. Prepared baking at 180 degrees.

Parizeres kukoricás csiga

tészta/dough:
http://ancikonyha.blogspot.hu/2012/07/home-made-pizza.html

Megkentem fűszeres vajjal, megszórtam parizerrel és kukoricával, feltekertem, szeleteltem, sajttal szórtam és ment 180fokon sülni.

Put on seasoned butter, sprinkled with ham and corn, rolled up, sliced, sprinkled with cheese and bake at 180 degrees.

Sokmagos-Rozsos sonkás csiga

1 pohár joghurt+1,5 pohár kenyérmix liszt (nálam most sokmagos-rozsos)
Ezt összegyúrod, kinyújtod, tömlős krémsajttal megkened(én medvehagymás mackót vettem) ráfekteted a sonkaszeleteket, reszelsz rá sajtot, majd feltekered. Ujjnyi vastagra szeleteled, kicsit megnyomkodod egy csipet sajtot teszel a tetejükre és 180 fokon aranybarnára sütöd.


1 cup (2dl) of joghurt, 1.5 mugfull of breadmix flour (my favourite currently is the seeded rye). You mix them together, roll it out, spread cream cheese on the top (I did "mackó sajt" in Hungary), layer the ham slices on top if it then roll it. You cut it about the thickness of a finger, you squash them a little, put some grated cheese on top and bake it on 180C till it's golden brown.

2014. január 6., hétfő

Töltött paprika


Hozzávalók:

8 közepes paprika
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál zellerzöld
1 evőkanál Vénusz olaj olaj
40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka)
8 dkg rizs
1 tojás
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 l paradicsomos ivólé vagy 10 dkg sűrített paradicsom
1 kávéskanál cukor
3 evőkanál liszt
néhány szál petrezselyem

Elkészítés:



1. Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.

2. A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).

3. A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc) - nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast!

4. A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A lisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

2014. január 3., péntek

sajtkrémleves

Kedves barátnőmtől kaptam a receptet a képpel.

 hozzávalók: Olaj, 2 ek. liszt, húsleveskocka, 2 dl tejszín, víz, 10 dkg tömlős sajt, 15 dkg füstölt sajt, só, bor, szerecsendió, tárkony.

 Elkészítés: olajon a liszet picit megfuttatom, felöntöm vízzel és beleteszem a húsleveskockát.Simára forralom, majd hozzáadom a tömlős sajtot és ezt is simára forralom. Beleöntöm a tejszínt. Sóval, borssal és szerecsendióval (ebből csak pici, mert intenzív) fűszerezem. Végül belekeverem a reszelt füstölt sajtot, pár csipetnyi tárkonyt és összeforralom. Tálalhatjuk kenyércipóban is, de én fokhagymás pirítós kockákat adtam hozzá.