2014. július 29., kedd

rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta:

1 kelkáposzta, 2 zacskó gyorsrizs, 2 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 tálca darált hús, só, bors, delikát, paprika, kevés zsemlemorzsa, 10dkg zsír, 1 nagy doboz tejföl (2 nagy poharast vettem) 1 tojás

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 tk sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá .
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.
Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.
Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 30 perc/.

2014. július 25., péntek

Körtés rózsa /Pear Rose

165g olvasztott vaj
225g liszt
1 cs sütőpor
150g cukor
2 ek citromlé
1 ek rum
2 tojás

Az összetevőket összekeverjük a mixxerrel. 4 körtét megpucolunk és felkockázzuk vagy lereszeljük. A tésztához keverjük és 180 fokra melegített sütőben tűpróbáig sütjük.

English:


165g melted butter
225g flour
1 pack of baking powder (3 tsp)
150g sugar
2 tablespoons lemon juice
1 tablespoon rum
2 eggs
Mix  the ingredients 4 pears peeled and diced or grate and mixed to the dough and bake in preheated oven at 180 degrees.

Halacskás muffin


Kisfiúk és horgászok kedvence lehet ez a muffin, ami könnyen elkészíthető és hatalmas sikerre számíthatunk.
Amire szükségünk lesz hozzá: 1 adag csupa csokis muffin (nekünk ez a kedvenc, te csinálhatsz más fajtát is), pár halacska, egy csomag ropi, és egy adag vajkrém amibe pár csepp kék ételfestéket keverünk.  A muffinokat kisütjük, ha nagyon cúcsosak lennének akkor egy kés segítségével lekerekítjük, Egy kiskanál segítségével rákenjük a vajkrémet, majd rátesszük a halacskát és a ropit. A horgász zsinór lehet vékonyra sodort marcipán, vagy cukor íróval húzott csík (ez boltban is kapható és tovább eláll mint a házi).

Muffin recept:
http://ancikonyha.blogspot.hu/2012/06/csokis-muffin-hozzavalok-15-dkg-liszt.html

Az ötlet innen származik:
http://www.a-kitchen-addiction.com/going-fishin-cupcakes/

2014. július 24., csütörtök

Gumimacis torta

Ez annyira cuki és kezdő tortázók is nyugodtan nekiállhatnak Nem kell hozzá más, csak csokis piskóta, gumi maci, valamilyen világos krém (vajkrém, vanília, oroszkrém stb..) és némi ételfesték. A piskótát szeleteld fel, kis tálkákba vegyél 3-3 ek krémet és pár csepp ételfestékkel keverd el, majd váltakozva kend a rétegekre. végül kend körbe a fehéren maradt krémmel és pakold tele gumi macikkal. Jó kísérletezést hozzá!
 

Az ötlet innen származik: http://www.raspberricupcakes.com/2013/04/gummy-bear-layer-cake.html?utm_source=feedly&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RaspberriCupcakes+%28raspberri+cupcakes%29

Szivárvány piskóta:

Keverjünk be egy piskóta tésztát ( http://ancikonyha.blogspot.hu/2013/04/piskota-sponge-cake_9.html ), majd vegyük 6 felé. Csepegtessünk pár csepp ételfestéket mindegyik tálba (zöldet, kéket, pirosat, sárgát, narancsot, lilát)keverjük el. Először öntsük a kivajazott-kilisztezett formába a pirosat, majd a közepébe a narancsot, annak a közepébe a sárgát, majd a zöldet, kéket és a lilát.

Az ötlet innen származik:http://www.lovethispic.com/image/27411/diy-rainbow-cake

2014. július 22., kedd

Mini pizzák

A gyerekeim imádják (én is) különböző kiszúró formákkal is csinálhattok pl: csillag, szív vagy autó alakú pizzácskákat 



http://makezine.com/craft/kids_kitchen_heart-shaped_home/
http://lifeyourway.net/galleries-to-delete/fun-recipes-for-kids-to-make/?slide=0

Tészta és szósz recept:
http://ancikonyha.blogspot.hu/2012/07/home-made-pizza.html


2014. július 20., vasárnap

székely káposzta



A párom egyik kedvenc étele készült ma ami nem más, mint a székely káposzta. Lehet, hogy nem eredi a recept, de amióta külön háztartásban élünk, azóta így csinálom és még nem volt rá panasz. Próbáltuk először a piacon vett hordós káposztával, de az vagy túl sós volt, vagy túl savanyú, így áttértünk a konzerves dobozban kapható változatra és azóta még mindig jól sikerül. Biztos sokatoknak fel fog tűnni a kép láttán, hogy valami hiányzik :D.... nem is én lennék, ha nem felejtettem volna el valamit, a fotózásnál vettem észre, hogy nincs tejfölünk így sajnos a kedvesnek még van egy útja a boltba :(

Akkor lássuk a receptet:

Én 4 szelet tarját kockáztam fel, apróra vágtam 2 fej hagymát. A hagymát világos (arany) barnára pirítottam egy kicsi olíva olajon ( te használj zsírt, nekem sajnos a gyomrom miatt így kevésbé megterhelő, vagy piríthatsz alá szalonnát is). Lehúztam a tűzről, megszórtam paprikával, borsot daráltam bele, 1 mokkáskanál vegetát, egy pici köményt, majd beleöntöttem a kockára vágott húst, jól elkevertem és visszaraktam pirulni. Amikor kicsit megfehéredett a hús felöntöttem egy dl vízzel. Amikor lefőtt a víz, újra öntöttem rá és ezt folytattam amíg meg nem puhult a hús. (Nekem annak idején azt tanították, hogy sokszor kicsi víz kell a pörkölt alá akkor lesz finom.)
Amikor a hús puha, felöntöm kb 2 dl vízzel, hozzáadok egy pörkölt kockát (kihagyható, de ha már csalhatunk picit akkor miért ne, sokkal finomabb lesz tőle) simára keverem, majd beleteszem a leszűrt káposztát. felöntöm annyi vízzel ami ellepi. Amire a víz lefő, megpuhul a káposzta is. Kóstold meg, ha kell még ízesítsd. 1-2 kanál tejföllel és friss kenyérrel tálald.


Jó étvágyat :)

2014. július 17., csütörtök

Dinós vulkán torta/dinosaur and volcano cake



Egy kis nosztalgiázás :) Ez egy 4 évvel ezelőtti torta ami még a kisfiam dinó gyűjtögetős korszaka elején készült és a torta elfogyasztása után a pici dinók megmaradtak a gyereknek.

 Maga a torta egy nagy kuglóf formában sült piskóta, csoki krémmel, a kókuszt színeztem barnára, zöldre, sárgára, narancsra és pirosra.

 A piskótát itt-ott göröngyösre vágtam, felszeleteltem betöltöttem a krémmel, majd körbekentem. Váltakozva szórtam a földnek a barnát a zölddel. A sárgát a naranccsal és a pirossal összekeverve készült a láva. Majd felkerültek a dinók, a gyertya és a happy birthday felírat.

A piskóta receptem itt találod: http://ancikonyha.blogspot.hu/2013/04/piskota-sponge-cake_9.html