2014. augusztus 29., péntek

Szeptemberi tízórai / uzsonna terv

Lassan kezdődik az iskola így nekiálltam ötletelni, hogy mi is kerüljön az uzsis dobozunkba.
A mi uzsis dobozunk ilyen, de ti használhattok bármilyet:
Az apró dolgok pl :mogyoró, kréker, keksz stb. tárolására szilikon muffin formák vannak beletéve:



A gyümölcsöt pedig kockázom, karikázom és egy lapos kicsi zárható dobozba teszem:


 A lényeg, hogy a nagy doboz amibe beletesszük őket pont olyan magas legyen mint a formáink dobozaink amiket bele teszünk így a helyükön tartja a dolgokat.

Az enyém elkészítve így néz ki:

 A romlandóság... az egyik csoportban felvetődött, hogy jó jó, de második órára megromlik minden a táskába, erre is van megoldásom. Vettem kis hűtőtáskát, ami nem sokkal nagyobb mint a dobozunk, beleteszem a dobozt, mellé mehet egy hűtőaksi és már meg is oldódott ez a problémánk is. De akár otthon is megoldhatod a hűtés kérdését, ha egy nedves szivacsot beteszel egy zárható zacskóba és mehet a fagyóba, a fertőtlenítés miatt mikrózd ki használat után a szivacsot!


És hogy rávegyem az olvasni nem szerető gyerekem, hogy gyakoroljon kicsit az éven kitaláltam, hogy kis találós kérdéses kártyákat teszek az uzsi mellé. Háromféle változatban készült:

Lányos verzió:
http://www.scribd.com/doc/237871291/talaloskerdesek-lanyos-hatterrel
Fiús verzió:
http://www.scribd.com/doc/237871289/talaloskerdesek-fius-hetterrel
Nyomtatóbarát verzió:
http://www.scribd.com/doc/237871288/talaloskerdesek

És nem utolsó sorban jöjjön az ötletelésem hetekre szedve, a jegyzetfüzetemből beszkennelve. Nézzétek el nekem ha hibát találtok benne :) Egy két receptet és mellékeltem hozzá:
http://www.scribd.com/doc/237785009/Szeptemberi-uzsi-1-het
http://www.scribd.com/doc/237785005/Szeptemberi-uzsi-2-het
http://www.scribd.com/doc/237785006/Szeptemberi-uzsi-3-het
http://www.scribd.com/doc/237785004/Szeptemberi-uzsi-4-het

http://www.scribd.com/doc/237785003/Szeptemberi-uzsi-5-het

A végére pedig egy órarenddel egybekötött nyomtatható szeptemberi naptár:
http://www.scribd.com/doc/237611768/Szeptember

2014. augusztus 25., hétfő

Teriyakis- ananászos csirkenyárs salátával:


1 tálca csont nélküli csirkemell, 3 evőkanál teriyaki szósz, 1 ek szezám olaj, 1 ek kukoricaliszt, 1/1 teáskanál szezám mag, 2 paprika, 1 doboz ananász, 2-3 lila hagyma

Pácoljuk be a vékonyra szeletelt csirkemellet a teriyaki szószba és a szezámolajba, majd tegyük 1 órára a hűtőbe. Lassú tűzön pirítsuk meg a szezámmagot, tegyük félre. Adjuk hozzá a kukoricalisztet a bepácolt csirkemellhez. Húzzuk fel a nyársra váltakozva az ananász, a hús, a hagyma és a paprika szeleteket. Grillserpenyőben vagy sütőben süssük meg. Szórd meg a szezámmaggal és tálalhatod. Adj hozzá salátát és pirítóst.
A salátához vágyd nagy kockákra a salátát, a paradicsomot, az uborkát, a lila hagymát, reszelj rá répát, adj hozzá kockára vágott fetát.

Olívás öntet:
3 ek olívaolajba teszek bele egy csapott ek mustárt, sót, borsot és kb 1 ek balzsamecetet. Összekeverem és a salátára öntöm.

2014. augusztus 21., csütörtök

csokipetyes vaníliás muffin


Hozzávalók:

10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
9 dkg barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi só
10 dkg vaj
1 teáskanál vanília (aroma)
2 tojás
2,5 dl tej

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a muffin formákat előkészítjük. A csokoládét durvára vágjuk. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket, majd a csokoládét is, majd fakanállal (hogy a csokoládé ne törjön össze) csomómentesre keverjük. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
google:
Ingredients:

10 ounces milk chocolate
30 ounces flour
2 teaspoons baking powder
9 grams of brown sugar
2 packages vanilla sugar
1 pinch of salt
10 grams of butter
1 teaspoon vanilla (flavoring)
2 eggs
2,5 dl milk

Preparation:

Preheat the oven to 200 degrees, prepare the muffin forms. Coarsely chop the chocolate. Mix the flour, baking powder, sugar, vanilla sugar and salt in a bowl mix. In another bowl Mix in the butter, vanilla, eggs and milk. This mass is added in small doses to the flour mixture and the chocolate and wooden spoon (the chocolate not break) for lumps. The dough is poured into the molds, bake for 20-25 minutes.

2014. augusztus 20., szerda

Augusztus 20



Amikor én még kislány voltam....
Nagyon sokszor emlegetem, hogy régen minden jobb volt, igen öregszem, de sajnos rá kell jönnöm, hogy nem volt Xboxunk, tabletünk, laptopunk, mobilunk, internetünk stb stb stb mégis volt emlékekkel teli gyerekkorunk, ami szerintem többet ér. Így augusztus 20-án ismét megálltam elmerengeni. Tudnotok kell én egy igazi falusi lány vagyok, akiknél minden évben ilyenkor jött el a búcsú ideje. Már jóval előtte elkezdtünk gyűjtögetni, előző nap már terveztünk és legalább olyan izgalommal vártuk a napot, mint a karácsonyt, hisz reggel beindult a vásári forgatag, a faluba érkezett a vidámpark!!!! Na kérem nem kis dolog ám ez egy falusi kislány életében. Ünneplő fel és pattanjunk bicajra nézzük meg, hogy ugyan mi is lesz, mert hát otthon már várják az információkat, miközben megy a sütés főzés, hisz a távoli rokonok is ilyenkor látogatnak el hozzánk. Aztán indult a búcsújárás, tudni illik minden unokatesóval külön meg kell nézni mindent, felülni mindenre. Próbálni ellőni a pálcákat, ledobni a dobozokat, kifogni a halakat. Állítom, hogy a kakasos nyalókánál finomabb nem is létezik a világon És persze a házigazda magabiztossága, hogy most én mutatok csodát nekik...A szomszéd falukból is ide járt mindenki, ilyenkor hatalmas tömeg volt, a tinik mindig szerelmesek lettek, ami persze elmúlt amint végetért a búcsú, de ennek hangulata van....
ÉS a jelen kor valósága, amiben az én gyerekeim élnek: már nem jön ide senki, a hatalmas vásári forgatagból egy dinnyeárus, 3 édességes és egy játékos stand maradt... Már nem bújnak össze a srácok a tinidiszkóban, nincs előadás, egész napos zene, az emberek már nem állnak meg beszélgetni és a gyerekeknek már nincs mire várni....
Szóval szerintem jobb volt akkor gyereknek lenni

2014. augusztus 6., szerda

Pillecukros cukormáz (fondant)



Kivajazod az üvegtálat (mikrózható) beleöntöd a pillecukrot, fél percenként melegíted, amíg elkezd megdagadni és habosodni (kb 2-3 perc lehet kevesebb is, mikró függő) és porcukros deszkára borítod. A tetejét megszórod vastagon porcukorral és vajas kézzel elkezded belegyúrni, közbe vajazd a kezed és apránként adj hozzá annyi cukrot, hogy összesen a pillecukor súlyának duplája legyen benne. Én kihűlés után fóliába csavarom és 1 napig a hűtőben pihentetem, így könnyebb vele dolgozni mint frissen. Amikor használni akarom akkor levágok egy megfelelő méretű darabot és 10 másodpercenként melegítem átnyomkodva vigyázva, hogy ne égjen meg a belseje.

Használhatsz eleve színezett pillecukrot is, vagy utólag is színezheted GÉL festékkel.

Pár dolog ami ezzel a cukormázzal készült:















2014. augusztus 5., kedd

Barackos pite






Ez az a süti ami még melegen elfogy :) Ha elkezded enni, nem lehet abbahagyni. Kell bele 5-6 barack felkockázva, 5 tojás sárgáját kikeverünk 1 kocka rámával és 35 dkg cukorral. Hozzáadunk 10 kanál tejet, 41 dkg lisztet és 1 csomag sütőport. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk 5 tojásfehérjét habbá verve. Beletesszük a barackot óvatosan összekavarjuk, és vajazott lisztezett tepsiben 180 fokon megsütjük, Porcukorral megszórva tálaljuk.

2014. augusztus 4., hétfő

gyümölcs leves

Először is azzal kezdeném, hogy az a furcsa krixkrax a tetején tejszín szívecskének indult, majd úgy döntött az én kis 2és fél éves segédfotósom, hogy jól belekavar és szerinte így sokkal jobban néz ki :) Látnotok kellett volna azt az elégedett cuki pofiját, hogy most már fotózhatod anya. "Szép?" Szerintem az eddigi legszebb, de én elfogult vagyok :D

Másodszor pedig a leves a férjecském kérésére készült a leves, de csak holnap fogjuk enni, mivel jól lehűtve szeretnénk. Ő kérte, hogy legyen benne alma, barack és meggy.

Megpucoltam és felkockáztam 5 almát, 6 barackot, hozzá adtam 2 marék meggyet (nekem ilyen adagban van lefagyasztva) fél liter vizet 4 kanál cukrot és megfőztem. Amikor megfőtt a gyümölcs, dobtam bele 1 teáskanál szódabikarbónát (anyumék mindig így csinálták, hogy ne csapódjon ki a tej a savasságától) és beleöntöttem 1 liter tejet amit előzőleg elkevertem 1 vaníliás pudinggal és 1 liter főző tejszínt (e helyett is mehet bele tej, csak az én férjem így szereti). Adtam hozzá annyi cukrot, amennyire édesen szeretjük majd lassú tűzön besűrítettem kicsit. Hidegen fogom tálalni. Bármilyen gyümölcsből készülhet hasonló módon gyümölcsleves.