Ehhez a képhez eddig 2 különböző receptet találtunk, a második saját és tesztelt, viszont ha nem akarsz sokat felezd a mennyiséget.
Tészta:
nem élesztős:
35
dkg liszt,
annyi forróvíz, hogy nyújtható tésztát kapjunk,
4 kanál növényi alapú olaj,
1 kiskanál só,
1 kiskanál cukor.
élesztős, lángos szerű tészta:
75 dkg liszt
2 kefír
5dk élesztő 1,5 dl tejben pici cukorral felfuttatva
2 tojás
1/2 evőkanál só
töltelék:paradicsom, reszelt sajt/ festa sajt (vagy túró), 2
gerezd fokhagyma, egy kis só, fűszerek, de mehet bele sonka, kolbász, bármi amit szerettek.
Megcsináljuk a tésztát (az élesztőst kelesztjük), felét
kinyújtjuk, rájuk rakjuk a tölteléket kb 3 centire egymástól,
lefedjük a másikkal, kivágjuk, elegyengetjük a szélét és forró olajban
(fritőzben) megsütjük mindkét felét.
2013. február 20., szerda
Nyuszitorta
Ahogy én csinálnám:
Mindenképp kakaós piskótát sütnék hozzá, mert nekem a kókuszhoz kell a csoki. A krémhez főznék egy vaníliás pudingot, ezt kihűteném, Közben felvernék 5dl tejszínhabot. Amikor a hab kemény beleforgatnám a pudingot, 1 teás kanál kókusz aromát és ízlés szerint kókuszreszeléket. Kivágnám a nyusziformát, megtölteném krémmel, körbekenném és megszórnám kókuszreszelékkel. A szemeihez csokipöttyöt tennék. a füléhez, az orrához és a pofijához kevés piros ételfestékkel elkevert kókuszreszeléket használnék.
Bake chocolate sponge cake.
Cook a vanilla pudding. Add 1 teaspoon rum flavoring. Cool it.
Beat 2 cups cream and stir into the pudding. Put into desiccated coconut taste.
Fill into the sponge cake.
Cut to rabbit shape and decorate with the cream, sprinkle with coconut.
The eye candy drops. The ears and nose colored desiccated coconut.
Mindenképp kakaós piskótát sütnék hozzá, mert nekem a kókuszhoz kell a csoki. A krémhez főznék egy vaníliás pudingot, ezt kihűteném, Közben felvernék 5dl tejszínhabot. Amikor a hab kemény beleforgatnám a pudingot, 1 teás kanál kókusz aromát és ízlés szerint kókuszreszeléket. Kivágnám a nyusziformát, megtölteném krémmel, körbekenném és megszórnám kókuszreszelékkel. A szemeihez csokipöttyöt tennék. a füléhez, az orrához és a pofijához kevés piros ételfestékkel elkevert kókuszreszeléket használnék.
Bake chocolate sponge cake.
Cook a vanilla pudding. Add 1 teaspoon rum flavoring. Cool it.
Beat 2 cups cream and stir into the pudding. Put into desiccated coconut taste.
Fill into the sponge cake.
Cut to rabbit shape and decorate with the cream, sprinkle with coconut.
The eye candy drops. The ears and nose colored desiccated coconut.
2013. február 14., csütörtök
kiflik, zsemlék, bagelek...
Legutóbb a kenyerekről esett szó, most folytatva a szendvicselést jöjjenek a kiflik. A kiflik közül nekem személyes kedvenc a sajtos:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt,
felfuttatjuk. Összekeverjük a sót és az olajat, rá a lisztet, az
élesztős tejet, összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, kifliformákat
csinálunk, tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk,
kivajazott tepsiben megsütjük.
Tovább kereskedve TraRitánál szerettem bele ezekbe a szezámmagosokba:
Kiflik
Hozzávalók:
25 dkg BL 80-as kenyér liszt
25 dkg BL 55-ös liszt
3 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 - 3 dl langyos víz
1 liter víz
1teáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Közben a vizet felforraljuk, beletesszük a sót és a szódabikarbónát.
A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, kifliket vagy kicsi kenyér formát készítünk.
A lobogó vízbe beletesszük a tésztát ( 2x5 ) és fél percig benne hagyjuk.
Ezután lecsöpögtetjük, papírral bélelt tepsire tesszük. tetejét bevagdossuk, ízlés szerint megszórhatjuk különböző magokkal. 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
És persze a hagyományosokról se feledkezzünk meg:
Tejfölös kiflik(TraRita)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
3 ek tejföl
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
3 dkg élesztő
4 ek olaj
Az élesztőt pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.
ha megkelt 8 részre osztjuk, kifliket formázunk.
4-4 db-ot tepsire teszünk, kelesztjük és 200 fokon , gőzös sütőben megsütjük.
Aztán itt vannak a zsemlék:
Ha már Ritánál tartunk vegyük előre az isteni fonott zsemléit:
Fonott zsemle:
Hozzávalók:
56 dkg liszt
3 dl langyos víz
4 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
Kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután 8 részre osztjuk. Ha sima zsemlét készítünk, akkor meggömbölyítjük és tepsire tesszük.
Ha fonott zsemlét készítünk, akkor kisodorjuk a tésztát, ketté szedjük és összefonjuk a szálakat.
Tepsire tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Újra kelesztjük és 200 fokon megsütjük. A sütő aljába vizet teszünk egy tálba.
Házi zsemle:
Kezdésnek tedd a lisztet egy jó nagy tálba, amiben tudod majd gyúrni is a tésztát, és add hozzá a sót. Egy másik kis tálkában öntsd össze az élesztő felét a cukorral, adj hozzá egy pár csepp olajat és a vizet, langyosra melegítve. Ha felfut, keverd össze a sós liszttel, és dagaszd meg.Ha megkelt, formázz belőle kis, gömb alakú zsemléket, kend meg a tetejüket egy kis vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb formájuk legyen, és már mehetnek is a sütőbe. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt megsülnek, és már fogyaszthatod is a teljesen egészséges, adalékmentes zsömléket.
Nálam most kenyér/zsemle téren ez a csaj az etalon, csodálatos amit művel, lehet fortélyokat ellesni:
Zsemle:
5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
5 evőkanál olvasztott vaj.
1000 gr BL55 liszt
4 evőkanál korpa
30 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
200 ml víz
1 evőkanál olaj
200 gr BL 80 liszt (lehet BL55-is.)
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem, lespriccelem vízzel.
az egyiknél a liszt egy részét rozsliszttel pótoltam:
Hozzávalók:
| 1 db | élesztő (szárított) |
| 1 dl | étolaj |
| 1 kk | só |
| 3 dl | tej | ||||
| 45 dkg | liszt |
Tovább kereskedve TraRitánál szerettem bele ezekbe a szezámmagosokba:
Kiflik
Hozzávalók:
25 dkg BL 80-as kenyér liszt
25 dkg BL 55-ös liszt
3 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 - 3 dl langyos víz
1 liter víz
1teáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Közben a vizet felforraljuk, beletesszük a sót és a szódabikarbónát.
A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, kifliket vagy kicsi kenyér formát készítünk.
A lobogó vízbe beletesszük a tésztát ( 2x5 ) és fél percig benne hagyjuk.
Ezután lecsöpögtetjük, papírral bélelt tepsire tesszük. tetejét bevagdossuk, ízlés szerint megszórhatjuk különböző magokkal. 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
És persze a hagyományosokról se feledkezzünk meg:
Tejfölös kiflik(TraRita)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
3 ek tejföl
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
3 dkg élesztő
4 ek olaj
Az élesztőt pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.
ha megkelt 8 részre osztjuk, kifliket formázunk.
4-4 db-ot tepsire teszünk, kelesztjük és 200 fokon , gőzös sütőben megsütjük.
Aztán itt vannak a zsemlék:
Ha már Ritánál tartunk vegyük előre az isteni fonott zsemléit:
Fonott zsemle:
Hozzávalók:
56 dkg liszt
3 dl langyos víz
4 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
Kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután 8 részre osztjuk. Ha sima zsemlét készítünk, akkor meggömbölyítjük és tepsire tesszük.
Ha fonott zsemlét készítünk, akkor kisodorjuk a tésztát, ketté szedjük és összefonjuk a szálakat.
Tepsire tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Újra kelesztjük és 200 fokon megsütjük. A sütő aljába vizet teszünk egy tálba.
Házi zsemle:
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3,5 dl víz
- 2 dkg cukor
- 1 csomag élesztő
- olaj
- só
Kezdésnek tedd a lisztet egy jó nagy tálba, amiben tudod majd gyúrni is a tésztát, és add hozzá a sót. Egy másik kis tálkában öntsd össze az élesztő felét a cukorral, adj hozzá egy pár csepp olajat és a vizet, langyosra melegítve. Ha felfut, keverd össze a sós liszttel, és dagaszd meg.Ha megkelt, formázz belőle kis, gömb alakú zsemléket, kend meg a tetejüket egy kis vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb formájuk legyen, és már mehetnek is a sütőbe. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt megsülnek, és már fogyaszthatod is a teljesen egészséges, adalékmentes zsömléket.
Nálam most kenyér/zsemle téren ez a csaj az etalon, csodálatos amit művel, lehet fortélyokat ellesni:
Zsemle:
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
40 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 80 liszt +2kanál korpa
½ kávéskanál só
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc.
Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas
tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.Megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek, bátran.
Mintázom és pengével bevágom.
Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Beborítom és 200 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
Ez a recept is az előző hölgytől származik...
Korpás zsemle:
510 ml víz (lehet, hogy tenni kell még bele kevéske vizet, a korpa miatt)5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
5 evőkanál olvasztott vaj.
1000 gr BL55 liszt
4 evőkanál korpa
30 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
200 ml víz
1 evőkanál olaj
200 gr BL 80 liszt (lehet BL55-is.)
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem, lespriccelem vízzel.
És a végére 2 bagel recept:
Hozzávalók (kb. 8 db bagelhez)
- 60 dkg kenyérliszt vagy 40 dkg kenyérliszt+20 dkg rozsliszt
- 1 tk. só
- 1 ek. cukor
- 1 tk. olaj (én olivát használtam)
- 12 g friss élesztő
- kb. 3 dl langyos víz
a fürösztéshez:
- barnacukor
A
szárazanyagokat beleteszem a dagasztótálamba, a közepébe mélyedést
készítek, ide öntöm a víz nagy részét, csak 2-3 ek.-nyit tartok vissza.
belecsorgatom az olajat, majd belemorzsolom az élesztőt is. Kézzel
kezdem gyúrni, mikor összeáll kiteszem a gyúródeszkámra és addig
dagasztom, míg szép fényes, rugalmas, keményebb tésztám lesz. A kimaradt
vizet csak szükség esetén adom hozzá.
Kelesztőtálba
teszem és egy órán keresztül hagyom kelni. Ezután lisztezett felületre
borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. Kb. 120-130 g-os darabok lesznek,
én a szép nagy bageleket szeretem. A tésztákat egyesével kilapogatom,
majd mint a bagettet feltekerem. Miután minddel végeztem egyforma
hosszúságúra sodrom őket. A két végét összecsípem és egy alaposan
belisztezett ruhára teszem, egymástól távolabb a tészta karikákat.
Letakarom egy másik ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra és egy fazékban vizet forralok.
Amikor
felforr beleteszk egy ek. barnacukrot, ettől majd szép
fényes lesz a héja és szebb színűre is sül. Kettesével teszem a vízbe
őket, oldalanként kb. 30 másodpercre.
Egy
szűrőkanál segítségével óvatosan átemelem egy sütőpapírral bélelt
tepsire. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már
nehéz mozgatni. A kifőtt tésztát megszórom szezámmaggal, mákkal vagy
lenmaggal és a forró sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm.
Én a fürösztést a 2. adagnál kihagytam és az valahogy szebbre és foszlósabbra sikerült.
A recept Limarától származik, a család nagyon szereti :)2013. február 13., szerda
Akkor kezdjünk szendvicselni :D
Ha már előző posztunkban a szendvicsekről volt szó, akkor most ejtsünk néhány szót, hogy mibe is pakoljuk azt a sok finomságot. Persze megvehetjük boltban is a kiflit, zsemlét, kenyeret stb stb...
De ha vállalkozó kedvű vagy magad is elkészítheted, íme néhány recept:
Elsőként egy zsúrkenyér TraRitától:
Hozzávalók:
50 dkg liszt / 500g flour
1,5 dkg só / 15g salt
1 evőkanál cukor / 1 tablespoon sugar
3 dkg olvasztott margarin / 30g melted margarine
2,5 - 3 dl langyos tej / 1 cup lukewarm milk
2,5 dkg élesztő / 25g fresh yeast
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. A tésztát ketté osztjuk, formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük és újra kelesztjük. langyos vízzel megkenjük. Sütő aljába egy edénybe vizet teszünk, 200 fokra melegítjük. A zsúrkenyereket megbökjük, majd megsütjük. Sütőből kiéve újra átkenjük vízzel.
Long sandwich bread.
Mix the yeast with the lukewarm milk and sugar. Let stand until foamy. Add the rest of the bread ingredients and knead together thoroughly. Let it rise to double its size. Preheat oven to 200C. Put water filled dish on the bottom of the oven. Divide dough in half, shape to two long logs, put on a baking tray lined with parchment paper and let it rise again (1/2 hour) Brush with warm water. Pierce bread in a few places, then bake til golden brown. Take bread out of the oven, brush with a bit of water again.
De ha inkább a magosra esküszöl:
Hozzávalók:
2,5 dl víz
1 dl joghurt
20 dkg öregtészta vagy kovász (50 dkg lisztet, 3 dl vizet és 1dkg friss élesztőt kell alaposan összegyúrni, majd 10-12 órán át a konyhapulton hagyni, letakarva. Ha sütöttél és 2-3 nap múlva újra sütnél, vegyél el a tésztából annyit, ami a következőhöz kell, azt tedd be a hűtőbe lefedve.)
2 ek. oliva olaj
2 tk. só
1 tk balzsamecet
20 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
30 dkg BL 55 liszt búzacsirával
1 tk. barnacukor
1,2 dkg élesztő
1-1 ek. tök-,napraforgó-,szezámmag
1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely
Az élesztőt lanygos cukros vízben felfutatjuk, a lisztetegy tálba tesszük a közepébe mélyedést alakítunk ki, beletesszük a joghurtot, az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, magokat és a pelyheket, beleöntjük a felfuttatot élesztőt ls az egészet összegyúrjuk, majd hozzátesszük a sót is és tovább gyúrjuk. Ha már elválok a tál oldalától cipót formázunk belőle, meglisztezzük és kellni hagyjuk. A sütőt 220fokra melegítjük az aljába vizet teszünk, hogy gőzölögjön. A tésztából cipót vagy kenyeret formázunk, a tetejét bevagdossuk és a sütőbe tesszük. Ha megsült a tetejét pici vízzel megkenjük és konyharuhával letakarjuk.
Multi-grain bread
25 ml water
10 ml yogurt
200 g bread starter or old leavening.(500 g flour, 30 ml of water and fresh yeast 1dkg be thoroughly kneaded and then 10-12 hours left on the kitchen counter, covered. If you bake and bake again 2-3 days later, take out the dough as much as we need for the following, we put it in the fridge covered.)
2 tbsp. olive oil
2 tsp. salt
1 tsp balsamic vinegar
200 g whole grain rye flour (or spelt)
300 g BL 55 flour with wheat germ
1 tsp. brown sugar
12 g of yeast
1-1 tbsp. pumpkin, sunflower and/or sesame seeds
1-1 tbsp. Mixed flakes and buckwheat flakes
Mix the yeast with warm sugared water, let stand until foamy. Place flour in bowl, make a well in the middle of the flour and put yoghurt, leavening, oil, balsamic vinegar, seeds and flakes into it. Add the foamed-up yeast. Knead together, then add salt and knead more until dough separates from the sides of the bowl. Shape into a loaf, give it a dusting of flour and let rise. Preheat oven to 220 C. Put a dish full of water on the bottom of the oven to create steam. Reshape the bread to desired form, make cuts on top and put in the oven. (Put on a baking sheet and bake until golden brown.) When baked, brush the top with a bit of water and cover with clean kitchen towel.
Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze,
3 csésze BL 80-as liszt (fehér kenyérnek való),
1,5 csésze víz,
kicsit kevesebb mint fél tk. szárított élesztő,
1,5 tk. só.
A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedlitésztához hasonlóan folyós, ne számítsunk gyúrható tésztára! 12 óra múlva kovásszerű massza lesz belőle, ekkor kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával, és 30 percig pihentetem.
A sütőt 250 fokra állítom, és egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek benne. A fél óra pihentetést követően a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig. A sütőjét mindenki tapasztalja ki maga, én a fedő levétele után 180 fokon szoktam sütni, amíg el nem kezdem érezni az összetéveszthetetlen kenyérillatot.
És a végére egy jénais az egyik főzős csoportból amiben vagyok:
Jénaiban sült házi kenyérMivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az
állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.Hozzávalók:45 dkg
liszt1 ek. só4,2 dl langyos víz2,5 dkg friss élesztő2 ek. olaj+ a jénai
kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés lisztÍgy készítettem:1.
Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam.
Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem,
ha ragad!Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű
este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.3. A jénait
kivajaztam, megszórtam liszttel. Beleöntöttem a megkelt tésztát,
rátettem a jénai tetejét, végül 220 fokos sütőben kb. 40 perc alatt
készre sütöttem.Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a
tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Home baked bread in a casserole dish.
This bread is baked in a covered dish, so it gets a lot of steam while baking. Így készítettem:
Ingredients:
450 g flour
1 tbsp. salt
42 ml of lukewarm water
25 g of fresh yeast
2 tbsp. oil
a pat of butter to grease the dish, a little flour for dusting.
Mix all the ingredients in a large bowl. It will be a tender dough, but don’t add more flour, even if it’s sticky. Let rise for 6-8 hours. You could do this the night before and bake in the morning.
Preheat oven to 220C.
De ha vállalkozó kedvű vagy magad is elkészítheted, íme néhány recept:
Elsőként egy zsúrkenyér TraRitától:
Hozzávalók:
50 dkg liszt / 500g flour
1,5 dkg só / 15g salt
1 evőkanál cukor / 1 tablespoon sugar
3 dkg olvasztott margarin / 30g melted margarine
2,5 - 3 dl langyos tej / 1 cup lukewarm milk
2,5 dkg élesztő / 25g fresh yeast
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. A tésztát ketté osztjuk, formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük és újra kelesztjük. langyos vízzel megkenjük. Sütő aljába egy edénybe vizet teszünk, 200 fokra melegítjük. A zsúrkenyereket megbökjük, majd megsütjük. Sütőből kiéve újra átkenjük vízzel.
Long sandwich bread.
Mix the yeast with the lukewarm milk and sugar. Let stand until foamy. Add the rest of the bread ingredients and knead together thoroughly. Let it rise to double its size. Preheat oven to 200C. Put water filled dish on the bottom of the oven. Divide dough in half, shape to two long logs, put on a baking tray lined with parchment paper and let it rise again (1/2 hour) Brush with warm water. Pierce bread in a few places, then bake til golden brown. Take bread out of the oven, brush with a bit of water again.
De ha inkább a magosra esküszöl:
Hozzávalók:
2,5 dl víz
1 dl joghurt
20 dkg öregtészta vagy kovász (50 dkg lisztet, 3 dl vizet és 1dkg friss élesztőt kell alaposan összegyúrni, majd 10-12 órán át a konyhapulton hagyni, letakarva. Ha sütöttél és 2-3 nap múlva újra sütnél, vegyél el a tésztából annyit, ami a következőhöz kell, azt tedd be a hűtőbe lefedve.)
2 ek. oliva olaj
2 tk. só
1 tk balzsamecet
20 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
30 dkg BL 55 liszt búzacsirával
1 tk. barnacukor
1,2 dkg élesztő
1-1 ek. tök-,napraforgó-,szezámmag
1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely
Az élesztőt lanygos cukros vízben felfutatjuk, a lisztetegy tálba tesszük a közepébe mélyedést alakítunk ki, beletesszük a joghurtot, az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, magokat és a pelyheket, beleöntjük a felfuttatot élesztőt ls az egészet összegyúrjuk, majd hozzátesszük a sót is és tovább gyúrjuk. Ha már elválok a tál oldalától cipót formázunk belőle, meglisztezzük és kellni hagyjuk. A sütőt 220fokra melegítjük az aljába vizet teszünk, hogy gőzölögjön. A tésztából cipót vagy kenyeret formázunk, a tetejét bevagdossuk és a sütőbe tesszük. Ha megsült a tetejét pici vízzel megkenjük és konyharuhával letakarjuk.
Multi-grain bread
25 ml water
10 ml yogurt
200 g bread starter or old leavening.(500 g flour, 30 ml of water and fresh yeast 1dkg be thoroughly kneaded and then 10-12 hours left on the kitchen counter, covered. If you bake and bake again 2-3 days later, take out the dough as much as we need for the following, we put it in the fridge covered.)
2 tbsp. olive oil
2 tsp. salt
1 tsp balsamic vinegar
200 g whole grain rye flour (or spelt)
300 g BL 55 flour with wheat germ
1 tsp. brown sugar
12 g of yeast
1-1 tbsp. pumpkin, sunflower and/or sesame seeds
1-1 tbsp. Mixed flakes and buckwheat flakes
Mix the yeast with warm sugared water, let stand until foamy. Place flour in bowl, make a well in the middle of the flour and put yoghurt, leavening, oil, balsamic vinegar, seeds and flakes into it. Add the foamed-up yeast. Knead together, then add salt and knead more until dough separates from the sides of the bowl. Shape into a loaf, give it a dusting of flour and let rise. Preheat oven to 220 C. Put a dish full of water on the bottom of the oven to create steam. Reshape the bread to desired form, make cuts on top and put in the oven. (Put on a baking sheet and bake until golden brown.) When baked, brush the top with a bit of water and cover with clean kitchen towel.
Tökéletes bögrés kenyér - Ökoanyu blogjáról: http://www.nlcafe.hu/ noklapja/20120614/ bogres-kenyerrecept/
Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze,
3 csésze BL 80-as liszt (fehér kenyérnek való),
1,5 csésze víz,
kicsit kevesebb mint fél tk. szárított élesztő,
1,5 tk. só.
A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedlitésztához hasonlóan folyós, ne számítsunk gyúrható tésztára! 12 óra múlva kovásszerű massza lesz belőle, ekkor kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával, és 30 percig pihentetem.
A sütőt 250 fokra állítom, és egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek benne. A fél óra pihentetést követően a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig. A sütőjét mindenki tapasztalja ki maga, én a fedő levétele után 180 fokon szoktam sütni, amíg el nem kezdem érezni az összetéveszthetetlen kenyérillatot.
Perfect cup bread
Use a 250 ml baking cup for measurements (1 cup)
3 cups white (BL80) flour
1 ½ cup water
A little less than half a teaspoon dry yeast
1 ½ teaspoon salt
Mix flour, salt and yeast, blend together well. Add water, mix a few times (3-4 rotations with mixer). It will be runny, like batter, not a kneadable dough. Let rise for 12 hrs (best to do this the night before). After 12 hours, it will be a soft dough. Pour out of the bowl onto floured surface, fold over a few times, flour both sides. Cover with kitchen towel and let rest for 30 minutes.
Preheat oven to 250C. Preheat an oval casserole dish with lid in the oven. After the dough rested for 30 min, place into preheated dish, put in the oven. Bake for 30 minutes with the lid on, then 20-25 min with the lid off. You will see what your oven is like, I usually bake at 180C without the lid. Bake until you start smelling that unmistakable bread fragrance.
Use a 250 ml baking cup for measurements (1 cup)
3 cups white (BL80) flour
1 ½ cup water
A little less than half a teaspoon dry yeast
1 ½ teaspoon salt
Mix flour, salt and yeast, blend together well. Add water, mix a few times (3-4 rotations with mixer). It will be runny, like batter, not a kneadable dough. Let rise for 12 hrs (best to do this the night before). After 12 hours, it will be a soft dough. Pour out of the bowl onto floured surface, fold over a few times, flour both sides. Cover with kitchen towel and let rest for 30 minutes.
Preheat oven to 250C. Preheat an oval casserole dish with lid in the oven. After the dough rested for 30 min, place into preheated dish, put in the oven. Bake for 30 minutes with the lid on, then 20-25 min with the lid off. You will see what your oven is like, I usually bake at 180C without the lid. Bake until you start smelling that unmistakable bread fragrance.
És a végére egy jénais az egyik főzős csoportból amiben vagyok:
Home baked bread in a casserole dish.
This bread is baked in a covered dish, so it gets a lot of steam while baking. Így készítettem:
Ingredients:
450 g flour
1 tbsp. salt
42 ml of lukewarm water
25 g of fresh yeast
2 tbsp. oil
a pat of butter to grease the dish, a little flour for dusting.
Mix all the ingredients in a large bowl. It will be a tender dough, but don’t add more flour, even if it’s sticky. Let rise for 6-8 hours. You could do this the night before and bake in the morning.
Preheat oven to 220C.
A köbvetkező posztban a zsemlékkel, kiflikkel, bagelekkel stb fogunk foglalkozni :)
2013. február 11., hétfő
Szendvics
Hol is kezdjem... Talán ott hogy ültem a konyhában és szendvicset gyártottam a kedvesnek és közben elmerengtem, milyen is a tökéletes szendvics? Kell hozzá kenyér, vagy zsemle, vagy kifli vagy vagy vagy....
Na én hajtok a szuper vagy anya címre :) és imádom hallani, hogy ez isteni volt kicsim ti is?
És hát elevenen él bennem, hogy suliban micsoda izgalom is volt a tízórai és milyen menő is ha valakinek szupi az uzsija úgyhogy vágjunk is bele:
Az egyik amivel gyereknél sosem lehet mellé fogni az a hamburger, innen kiindulva legyen benne saláta, kechup, majonéz, esetleg paradicsom és ha igazán menő szendvicset akarunk akkor hamburger zsemlébe tesszük, ehhez jön a kedvenc felvágott, sajt és vaj :)
Aztán persze ugyanez mehet bagettbe:
Ha szeretnéd, hogy még jobban odalegyen a gyereked akkor tekerj köré a kedvenc csomagolópapírjából egy csíkot és kösd át egy darab madzaggal.
Aztán jönnek a gyerek hülyítő ötletek a gyorsétteremből, csináljunk tekert szendvicset, amihez a tortillákat akár a Tescoban, vagy más nagyobb boltban is megveheted.
És ki nem szereti a francia pirítóst? Én még hidegen is :)
És ha ezzekkel sem tudtad rávenni a gyereket, hogy megegye a tízórait és még az osztálytársak sem emlegetnek még otthon követendő példaként akkor vesd be a végső fegyvert a figurás szendvicseket :) Annak tuti minden gyerek bedől:
A fotókért köszönet a pinterestnek :)
Na én hajtok a szuper vagy anya címre :) és imádom hallani, hogy ez isteni volt kicsim ti is?
És hát elevenen él bennem, hogy suliban micsoda izgalom is volt a tízórai és milyen menő is ha valakinek szupi az uzsija úgyhogy vágjunk is bele:
Az egyik amivel gyereknél sosem lehet mellé fogni az a hamburger, innen kiindulva legyen benne saláta, kechup, majonéz, esetleg paradicsom és ha igazán menő szendvicset akarunk akkor hamburger zsemlébe tesszük, ehhez jön a kedvenc felvágott, sajt és vaj :)
Aztán persze ugyanez mehet bagettbe:
Ha szeretnéd, hogy még jobban odalegyen a gyereked akkor tekerj köré a kedvenc csomagolópapírjából egy csíkot és kösd át egy darab madzaggal.
Aztán jönnek a gyerek hülyítő ötletek a gyorsétteremből, csináljunk tekert szendvicset, amihez a tortillákat akár a Tescoban, vagy más nagyobb boltban is megveheted.
És ki nem szereti a francia pirítóst? Én még hidegen is :)
És ha ezzekkel sem tudtad rávenni a gyereket, hogy megegye a tízórait és még az osztálytársak sem emlegetnek még otthon követendő példaként akkor vesd be a végső fegyvert a figurás szendvicseket :) Annak tuti minden gyerek bedől:
A fotókért köszönet a pinterestnek :)
2012. szeptember 10., hétfő
"titkos" :D
A Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje(i)
Sokak számára Kentucky Fried Chicken káposztasalátája számít az
etalonnak. Szerencsére a korábban titkosnak számító recept
nyilvánosságra került, így az is kiderült, hogy a KFC
káposztasalátájának igazi mássága és titka a tárkonyecet,ami tök jóóóóó
mert most kaptam ☺csúcs és még imádom is☺ Következzen a titkos recept
egy amerikai KFC alkalmazott elmondása szerint:
1 kisebb káposzta
2 kisebb sárgarépa
3 teáskanál tárkonyecet 3 evőkanál olaj(sima napraforgó tökéletes)
1 közepes vöröshagyma
1 dl-nyi cukor(lehet kevesebb is, ha kevésbé édesre szeretnénk)
2,5 dl Miracle Whip, de helyettesíthető light majonézzel is,én majd tejföllel vagy joghurttal csinálom.
Ha nincs tárkonyecetünk, akkor egy kis ág tárkonylevelet vágjunk fel
kisebb darabokra, majd tegyük a ecetbe. Keverjük el, majd hagyjuk egy jó
negyed órát állni, amíg az ecet át nem veszi íz ízét. A hagymát vágjuk
fel finomra, majd keverjük össze a cukorral, olajjal, a leszűrt
tárkonyecettel és a majonézzel. Keverjük meg többször is, és várjunk
vele addig, amíg a cukor el nem olvad benne. A káposztát és a répát
reszeljük le, vagy vágjuk apróra, ahogy tetszik, én mindkettőt bedobtam
az aprítóba és ledaráltam. De csináljuk akkorára, amekkorára szeretnénk.
Tegyük egy nagyobb tálba mindkettőt, majd öntsük rá az öntetet.
Keverjük jól össze, majd tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Rántott csirkéhez a legfinomabb, de bármilyen ilyen ételhez nagyon fini
2 kisebb sárgarépa
3 teáskanál tárkonyecet 3 evőkanál olaj(sima napraforgó tökéletes)
1 közepes vöröshagyma
1 dl-nyi cukor(lehet kevesebb is, ha kevésbé édesre szeretnénk)
2,5 dl Miracle Whip, de helyettesíthető light majonézzel is,én majd tejföllel vagy joghurttal csinálom.
Ha nincs tárkonyecetünk, akkor egy kis ág tárkonylevelet vágjunk fel kisebb darabokra, majd tegyük a ecetbe. Keverjük el, majd hagyjuk egy jó negyed órát állni, amíg az ecet át nem veszi íz ízét. A hagymát vágjuk fel finomra, majd keverjük össze a cukorral, olajjal, a leszűrt tárkonyecettel és a majonézzel. Keverjük meg többször is, és várjunk vele addig, amíg a cukor el nem olvad benne. A káposztát és a répát reszeljük le, vagy vágjuk apróra, ahogy tetszik, én mindkettőt bedobtam az aprítóba és ledaráltam. De csináljuk akkorára, amekkorára szeretnénk. Tegyük egy nagyobb tálba mindkettőt, majd öntsük rá az öntetet. Keverjük jól össze, majd tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Rántott csirkéhez a legfinomabb, de bármilyen ilyen ételhez nagyon fini
2012. szeptember 5., szerda
kiflik
Egyik kedves ismerősömnél Ritánál láttam ezt a receptet és annyira guszta volt, hogy ezt meg kell sütni :)
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj
1 tk cukor
1 tk só
Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi alapanyaggal együtt bedagasztjuk.
Fél órát kelesztjük, majd kör formára kinyújtjuk.
8 részre vágjuk, feltekerjük, újra kelesztjük. Lekenjük vízzel, majd 200 fokos sütőben sütjük.
A sütő aljára tegyünk egy tepsibe vizet, hogy gőzös legyen.
Miután kisültek a kiflik lekenjük ismét vízzel.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj
1 tk cukor
1 tk só
Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi alapanyaggal együtt bedagasztjuk.
Fél órát kelesztjük, majd kör formára kinyújtjuk.
8 részre vágjuk, feltekerjük, újra kelesztjük. Lekenjük vízzel, majd 200 fokos sütőben sütjük.
A sütő aljára tegyünk egy tepsibe vizet, hogy gőzös legyen.
Miután kisültek a kiflik lekenjük ismét vízzel.
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)























