Oldalak
▼
2012. július 29., vasárnap
2012. július 25., szerda
csirkemell cukkíni fasirttal
A csirkemelleket felszeleteltem, a 3 nagyobb krumplit, a 1 nagy cukkinit, a 2 fej hagymát lereszeltem, a petrezselyem zőldet felaprítottam.
A csirkemelleket a kedvenc fűszerkeverékemmel megszórtam, majd olivaolajon megsütöttem.
A cukkínit, a krumplit, a hagymát sóztam kicsit állni hagytam, majd jól kinyomkodtam, beleütöttem 1 tojást, beleszórtam a petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet, borsoztam, és 1 ek liszttel összekevertem. A liszt minőségétől és a cukkínitől függően több is kellhet bele, nem szabad nagyon folyósnak lennie. olivaolajon kanálnyi adagokat sütöttem.
Natúrjoghurttal készült tartármártással tálaltam.
Jóétvágyat hozzá :)
A csirkemelleket a kedvenc fűszerkeverékemmel megszórtam, majd olivaolajon megsütöttem.
A cukkínit, a krumplit, a hagymát sóztam kicsit állni hagytam, majd jól kinyomkodtam, beleütöttem 1 tojást, beleszórtam a petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet, borsoztam, és 1 ek liszttel összekevertem. A liszt minőségétől és a cukkínitől függően több is kellhet bele, nem szabad nagyon folyósnak lennie. olivaolajon kanálnyi adagokat sütöttem.
Natúrjoghurttal készült tartármártással tálaltam.
Jóétvágyat hozzá :)
2012. július 23., hétfő
petrezselymes krumpli
Az újkrumplit, vagy a sárga héjú krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Közben a hagymát felkockázom, olivaolajon vagy zsíron megpirítom, mielőtt kész lenne beleteszem a felvágyott petrezselymet, borsozzuk, paprikázzuk, delikátot szórunk rá. A krumplit leszűrjük, ráöntjük a petrezselymes hagymás zsírt, összekavarjuk úgy, hogy picit törjön a krumpli is így nem lesz olajos. Jó étvágyat hozzá :)
2012. július 9., hétfő
gyros
Tészta gazdagon
Felvágok és megpirítok 1 fej lilahagymát és 1 fej vöröshagymát, 1 gerezd foghagymát, ha kész beleszórom a felvágottakat (bacon szalonnát, füstölttarját, sonkát 1-1 tálca) ha megpirultak ízesítjük delikáttal frissen őrölt borssal hozzá adjuk a felkockázott csirkemellet(1 egész) összepirítjuk és felöntjük tejszínnel(3dles) tésztával és füstöltsajttal tálaljuk. Adhatunk hozzá gombát is főzés közben, de azt nem mindenki szereti...
magos kenyér
Hozzávalók:
2,5 dl víz
1 dl joghurt
20 dkg öregtészta vagy kovász
2 ek. oliva olaj
2 tk. só
1 tk balzsamecet
20 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
30 dkg BL 55 liszt búzacsirával
1 tk. barnacukor
1,2 dkg élesztő
1-1 ek. tök-,napraforgó-,szezámmag
1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely
Az élesztőt lanygos cukros vízben felfutatjuk, a lisztetegy tálba tesszük a közepébe mélyedést alakítunk ki, beletesszük a joghurtot, az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, magokat és a pelyheket, beleöntjük a felfuttatot élesztőt ls az egészet összegyúrjuk, majd hozzátesszük a sót is és tovább gyúrjuk. Ha már elválok a tál oldalától cipót formázunk belőle, meglisztezzük és kellni hagyjuk. A sütőt 220fokra melegítjük az aljába vizet teszünk, hogy gőzölögjön. A tésztából cipót vagy kenyeret formázunk, a tetejét bevagdossuk és a sütőbe tesszük. Ha megsült a tetejét pici vízzel megkenjük és konyharuhával letakarjuk. Jó étvágyat hozzá.
2012. július 5., csütörtök
mini biogazdaság :)
Nincs is jobb a saját kertnél. már kora tavasztól sok finomsággal lát el minket:) ha eszembe jut, hogy főzni kellene valamit akkor csak kimegyek bogarászok picit és már meg is van az aznapi ebéd hozzávalója. A receptjeim nagyrésze erre a pici gazdaságra épül. Most hogy csatlakozott a legújabb családtag lassan elkezdünk bébiételt is gyártani, addig is amit lehet elteszünk a szűkösebb hónapokra:)
balzsamos zöldséggel sült csirkemell petrezselymes krumplival
Nagyon szép új zöldségeim teremtek így mivel nem volt a spajzban csak csirkecomb a fagyóban úgydöntöttem kihúzok párat és már meg is van az ebéd:)
felvágtam 5 répát, 3 petrezselymet, 4 hagymát (2sima, 2lila) meglötyintettem balzsamecettel, sóztam, frissen őrölt borsal megszórtam összeforgattam, majd ráfektettem a csirkecombokat(1 tálca) megszortam szárnyas fűszerkeverékkel, majd alufóliával takarva ment be 160fokra a sütőbe. Amikor a zöldségek megpuhultak levettem a fóliát, feltekertem 180fokra a hőfokot és a levével locsolgattam a combokat amíg szépen meg nem pirúlt. Ha házi csirke kell alá pici víz, a bolti enged magából annyit amennyi kell. Petrezselymes krumplival tálalom.
Jó étvágyat hozzá:)
almás sült tarja a kedvenc krumplimmal :)
Hozzávalók:
Mint ahogy a képen is látod kell hozzá olivaolaj, 1 tárca tarja, 1ü alma cider, só, bors, sertésfűszerkeverék, 3 alma (én a zöldet szeretem), a krumplihoz: olivaolaj, újkrumpli, só és kakukkfű. Az almát megpucolod, felkockázod, a tepsibe teszed, ráteszed a sózott, borsozott tarját, meglocsolod a ciderrel és megszórod a fűszerkeverékkel. Fedd le alufóliával és mehet a sütőbe 160 fokra. Amíg sül addig pucold meg a krumplit, vágd ketté öket és főzd meg sós vízben. ha megfőtt, de nem szétfőtt, szürd le, olivaolajjal locsold meg, sózd, szord meg kakukkfűvel, locsold meg és mehet a sütő aljába, ha aranybarnára pirul akkor kész van (én ma picit türelmetlen voltam így még nincs megpirulva :D). közben vedd le az aluóliát a tarjáról ha megpuhult, és a levével locsolgatva süsd szép pirosra.
Mint ahogy a képen is látod kell hozzá olivaolaj, 1 tárca tarja, 1ü alma cider, só, bors, sertésfűszerkeverék, 3 alma (én a zöldet szeretem), a krumplihoz: olivaolaj, újkrumpli, só és kakukkfű. Az almát megpucolod, felkockázod, a tepsibe teszed, ráteszed a sózott, borsozott tarját, meglocsolod a ciderrel és megszórod a fűszerkeverékkel. Fedd le alufóliával és mehet a sütőbe 160 fokra. Amíg sül addig pucold meg a krumplit, vágd ketté öket és főzd meg sós vízben. ha megfőtt, de nem szétfőtt, szürd le, olivaolajjal locsold meg, sózd, szord meg kakukkfűvel, locsold meg és mehet a sütő aljába, ha aranybarnára pirul akkor kész van (én ma picit türelmetlen voltam így még nincs megpirulva :D). közben vedd le az aluóliát a tarjáról ha megpuhult, és a levével locsolgatva süsd szép pirosra.
Jóétvágyat hozzá:)