Oldalak

csirkemell cukkíni fasirttal

A csirkemelleket felszeleteltem, a 3 nagyobb krumplit, a 1 nagy cukkinit, a 2 fej hagymát lereszeltem, a petrezselyem zőldet felaprítottam.
A csirkemelleket a kedvenc fűszerkeverékemmel megszórtam, majd olivaolajon megsütöttem.
A cukkínit, a krumplit, a hagymát sóztam kicsit állni hagytam, majd jól kinyomkodtam, beleütöttem 1 tojást, beleszórtam a petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet, borsoztam, és 1 ek liszttel összekevertem. A liszt minőségétől és a cukkínitől függően több is kellhet bele, nem szabad nagyon folyósnak lennie. olivaolajon kanálnyi adagokat sütöttem.
Natúrjoghurttal készült tartármártással tálaltam.

Jóétvágyat hozzá :)

2012. július 23., hétfő

petrezselymes krumpli

Az újkrumplit, vagy a sárga héjú krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Közben a hagymát felkockázom, olivaolajon vagy zsíron megpirítom, mielőtt kész lenne beleteszem a felvágyott petrezselymet, borsozzuk, paprikázzuk, delikátot szórunk rá. A krumplit leszűrjük, ráöntjük a petrezselymes hagymás zsírt, összekavarjuk úgy, hogy picit törjön a krumpli is így nem lesz olajos. Jó étvágyat hozzá :)

2012. július 9., hétfő

gyros



A csirkemellet felkockázom, gyros fűszerkeverékkel megszórom és megpirítom. Közben a krumplit csíkokra vágom és bő olajban megsütöm, ha sietek fagyós krumplit sütök. Félkarikára vágok 1 vöröshagymát, 1 lila hagymát, 3-4 paradicsomot,hozzáteszem az ízlés szerinti salátát, a felkarikázott uborkát összekeverem, majd a tányér egyik felére teszem. Mellérakom a burgonyát, közepére halmozom a húst és a kedvenc salátaöntetemmel meglocsolom. Limarától tanult pitát adok mellé, de lehet bolti is ha nincs idő a sütkérezésre. Jó étvágyat hozzá :)





Tészta gazdagon



Felvágok és megpirítok 1 fej lilahagymát és 1 fej vöröshagymát, 1 gerezd foghagymát, ha kész beleszórom a felvágottakat (bacon szalonnát, füstölttarját, sonkát 1-1 tálca) ha megpirultak ízesítjük delikáttal frissen őrölt borssal hozzá adjuk a felkockázott csirkemellet(1 egész) összepirítjuk és felöntjük tejszínnel(3dles) tésztával és füstöltsajttal tálaljuk. Adhatunk hozzá gombát is főzés közben, de azt nem mindenki szereti...

magos kenyér


Hozzávalók:

2,5 dl víz
1 dl joghurt
20 dkg öregtészta vagy kovász
2 ek. oliva olaj
2 tk. só
1 tk balzsamecet
20 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
30 dkg BL 55 liszt búzacsirával
1 tk. barnacukor
1,2 dkg élesztő
1-1 ek. tök-,napraforgó-,szezámmag
1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely

Az élesztőt lanygos cukros vízben felfutatjuk, a lisztetegy tálba tesszük a közepébe mélyedést alakítunk ki, beletesszük a joghurtot, az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, magokat és a pelyheket, beleöntjük a felfuttatot élesztőt ls az egészet összegyúrjuk, majd hozzátesszük a sót is és tovább gyúrjuk. Ha már elválok a tál oldalától cipót formázunk belőle, meglisztezzük és kellni hagyjuk. A sütőt 220fokra melegítjük az aljába vizet teszünk, hogy gőzölögjön. A tésztából cipót vagy kenyeret formázunk, a tetejét bevagdossuk és a sütőbe tesszük. Ha megsült a tetejét pici vízzel megkenjük és konyharuhával letakarjuk. Jó étvágyat hozzá.

2012. július 5., csütörtök

mini biogazdaság :)


Nincs is jobb a saját kertnél. már kora tavasztól sok finomsággal lát el minket:) ha eszembe jut, hogy főzni kellene valamit akkor csak kimegyek bogarászok picit és már meg is van az aznapi ebéd hozzávalója. A receptjeim nagyrésze erre a pici gazdaságra épül. Most hogy csatlakozott a legújabb családtag lassan elkezdünk bébiételt is gyártani, addig is amit lehet elteszünk a szűkösebb hónapokra:)

balzsamos zöldséggel sült csirkemell petrezselymes krumplival


Nagyon szép új zöldségeim teremtek így mivel nem volt a spajzban csak csirkecomb a fagyóban úgydöntöttem kihúzok párat és már meg is van az ebéd:)
felvágtam 5 répát, 3 petrezselymet, 4 hagymát (2sima, 2lila) meglötyintettem balzsamecettel, sóztam, frissen őrölt borsal megszórtam összeforgattam, majd ráfektettem a csirkecombokat(1 tálca) megszortam szárnyas fűszerkeverékkel, majd alufóliával takarva ment be 160fokra a sütőbe. Amikor a zöldségek megpuhultak levettem a fóliát, feltekertem 180fokra a hőfokot és a levével locsolgattam a combokat amíg szépen meg nem pirúlt. Ha házi csirke kell alá pici víz, a bolti enged magából annyit amennyi kell. Petrezselymes krumplival tálalom.

Jó étvágyat hozzá:)

almás sült tarja a kedvenc krumplimmal :)

Hozzávalók:
Mint ahogy a képen is látod kell hozzá olivaolaj, 1 tárca tarja, 1ü alma cider, só, bors, sertésfűszerkeverék, 3 alma (én a zöldet szeretem), a krumplihoz: olivaolaj, újkrumpli, só és kakukkfű. Az almát megpucolod, felkockázod, a tepsibe teszed, ráteszed a sózott, borsozott tarját, meglocsolod a ciderrel és megszórod a fűszerkeverékkel. Fedd le alufóliával és mehet a sütőbe 160 fokra. Amíg sül addig pucold meg a krumplit, vágd ketté öket és főzd meg sós vízben. ha megfőtt, de nem szétfőtt, szürd le, olivaolajjal locsold meg, sózd, szord meg kakukkfűvel, locsold meg és mehet a sütő aljába, ha aranybarnára pirul akkor kész van (én ma picit türelmetlen voltam így még nincs megpirulva :D). közben vedd le az aluóliát a tarjáról ha megpuhult, és a levével locsolgatva süsd szép pirosra.

 Jóétvágyat hozzá:)


home made pizza :)











pizza alaptészta:
1kg liszt, 1 csapott ek tengeri só, 2*7g-os szárazélesztő, 1ek barnacukor (én simát tettem bele) 4 ek extraszűz olivaolaj, 650ml langyos víz ezt simán be kell dagasztani.


Pizza dough:
1000g of flour, 1 tablespoon sea salt 2 x 7g of dry yeast, 1 tablespoon brown sugar 4 tablespoons extra virgin olive oil, 650ml lukewarm water should knead it smoothly.

 

leggyorsabb paradicsomszósz:

olivaolaj, 4 gerezd meghámozott fokhagyma, 1 csokor friss bazsalikom, 3*400g konzerv lucullus paradicsom, tengerisó, frissen őrölt bors

Forrósítsd fel a serpenyőt és önts bele 4 jókora löket olivát, tedd bele az apróra vágott fokhagymát, bazsalikomlevelet, tedd bele a paradicsomot ( én felkockázottat szoktam venni) sózd borsozd és forrald fel, majd szürd le. öntsd vissza a serpenyőbe, alacsony lángon forrald 5 percig, akkor kész ha pizzára kenhető álagú.
sonka, téliszalámi, kukorica, újhagyma, paradicsom petrezselyemzöld a feltét

quickest tomato sauce:

olive oil 4 cloves of peeled garlic, 1 bunch fresh basil, 3 * 400g canned Lucullus tomatoes, sea salt, freshly ground black pepper

Heat the pan and pour 4 teaspoons olives, put in the chopped garlic, basil leaves, add the tomatoes (I used to take diced) Salt it pepper and bring to boil, then filter. Pour back into the saucepan, boil over low heat for 5 minutes. Use:
ham, salami, corn, onion, tomato parsley for topping