Oldalak

2014. június 23., hétfő

gulyás leves

Végtelenül egyszerűen álltam hozzá a dologhoz, de bejött ilyen finom gulyást régen ettem...
Vettem 1 csomag gulyáshúst (lehet pörkölt hús is) és gulyászöldséget (lehet leveszöldség is, csak akkor tegyél hozzá burgonyát). A húsból pörköltöt csináltam.... zsíron hagymát pirítottam, amikor szép zsemle színe lett borsot őröltem bele, kb 1 tk delikátot és egy mokkás kanál paprikát, ha nem színez a paprikád akkor többet. A húst ráöntöttem és megpirítottam kicsit, majd féldecinként adtam hozzá a vizet.
Ezalatt a zöldségeket megpucoltam kb egyforma darabokra vágtam, majd a kész pörköltre dobtam és felöntöttem vízzel.
Hozzáadtam egy erőleves kockát és egy pörköltalap kockát.
készre főzöm, ha kell delikáttal vagy sóval ízesítem.
Tudom nem ez az eredeti, de így végtelenül egyszerű és finom is....

2014. június 15., vasárnap

Meggyes pite


 

Rámás recept, de az az igazi régi, nagyim által készített meggyes pitét juttatja eszembe, Be kell valljam nagyon sokat ettem belőle, vállalhatatlanul sokat :D

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
    20 dkg Rama
    4 egész tojás
    25 dkg cukor
    60 dkg kimagozott meggy


Elkészítés

A Ramát habosra keverjük a 15 dkg cukor felével, és egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felverjük habnak a cukor másik felével, és ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojássárgákhoz. Végül lazán elkeverjük a hozzászitált liszttel. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk, ráhintünk 10 dkg porcukrot, a levétől gyengén kinyomkodjuk, és a tésztára szórjuk. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Amikor elkészült, néhány percig szikkadni hagyjuk a tepsiben. Kockára szeleteljük, porcukorral meghintjük. Melegen, vagy hidegen egyaránt jó.