Oldalak

2013. február 14., csütörtök

kiflik, zsemlék, bagelek...

Legutóbb a kenyerekről esett szó, most folytatva a szendvicselést jöjjenek a kiflik. A kiflik közül nekem személyes kedvenc a sajtos:
Hozzávalók:
1 dbélesztő (szárított)
1 dlétolaj 
1 kk
3 dltej 
45 dkgliszt 
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Összekeverjük a sót és az olajat, rá a lisztet, az élesztős tejet, összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, kifliformákat csinálunk, tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kivajazott tepsiben megsütjük.

Tovább kereskedve TraRitánál szerettem bele ezekbe a szezámmagosokba:
Kiflik

Hozzávalók:
25 dkg BL 80-as kenyér liszt
25 dkg BL 55-ös liszt
3 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 - 3 dl langyos víz

1 liter víz
1teáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna

Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.

Közben a vizet felforraljuk, beletesszük a sót és a szódabikarbónát.

A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, kifliket vagy kicsi kenyér formát készítünk.
A lobogó vízbe beletesszük a tésztát ( 2x5 ) és fél percig benne hagyjuk.
Ezután lecsöpögtetjük, papírral bélelt tepsire tesszük. tetejét bevagdossuk, ízlés szerint megszórhatjuk különböző magokkal. 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


És persze  a hagyományosokról se feledkezzünk meg:
Tejfölös kiflik(TraRita)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl tej
3 ek tejföl
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
3 dkg élesztő
4 ek olaj

Az élesztőt pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.
ha megkelt 8 részre osztjuk, kifliket formázunk.
4-4 db-ot tepsire teszünk, kelesztjük és 200 fokon , gőzös sütőben megsütjük. 


Aztán itt vannak a zsemlék:

Ha már Ritánál tartunk vegyük előre az isteni fonott zsemléit:
Fonott zsemle:

Hozzávalók:

56 dkg liszt
3 dl langyos víz
4 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő

Kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután 8 részre osztjuk. Ha sima zsemlét készítünk, akkor meggömbölyítjük és tepsire tesszük.
Ha fonott zsemlét készítünk, akkor kisodorjuk a tésztát, ketté szedjük és összefonjuk a szálakat.
Tepsire tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Újra kelesztjük és 200 fokon megsütjük. A sütő aljába vizet teszünk egy tálba.


Házi zsemle: 

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3,5 dl víz
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag élesztő
  • olaj

Kezdésnek tedd a lisztet egy jó nagy tálba, amiben tudod majd gyúrni is a tésztát, és add hozzá a sót. Egy másik kis tálkában öntsd össze az élesztő felét a cukorral, adj hozzá egy pár csepp olajat és a vizet, langyosra melegítve. Ha felfut, keverd össze a sós liszttel, és dagaszd meg.Ha megkelt, formázz belőle kis, gömb alakú zsemléket, kend meg a tetejüket egy kis vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb formájuk legyen, és már mehetnek is a sütőbe. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt megsülnek, és már fogyaszthatod is a teljesen egészséges, adalékmentes zsömléket.

Nálam most  kenyér/zsemle téren ez a csaj az etalon, csodálatos amit művel, lehet fortélyokat ellesni:

Zsemle:


   
510 ml víz          (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
40 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
250 ml víz
250 gr  BL 80 liszt  +2kanál korpa
½  kávéskanál só
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.Megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek, bátran.
Mintázom és pengével bevágom.
Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Beborítom és 200 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.

Ez a recept is az előző hölgytől származik...

Korpás zsemle:
  510 ml víz (lehet, hogy tenni kell még bele kevéske vizet, a korpa miatt)
5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
5 evőkanál olvasztott vaj.
1000 gr BL55 liszt

4 evőkanál korpa
30 gr élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
200 ml víz
1 evőkanál olaj
200 gr BL 80 liszt (lehet BL55-is.) 
15 g élesztő

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem, lespriccelem vízzel.



És a végére 2 bagel recept:

az egyiknél a liszt egy részét rozsliszttel pótoltam:
Hozzávalók (kb. 8 db bagelhez)
  • 60 dkg kenyérliszt vagy 40 dkg kenyérliszt+20 dkg rozsliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. olaj (én olivát használtam)
  • 12 g friss élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
a fürösztéshez:
  •  barnacukor
A szárazanyagokat beleteszem a dagasztótálamba, a közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a víz nagy részét, csak 2-3 ek.-nyit tartok vissza. belecsorgatom az olajat, majd belemorzsolom az élesztőt is. Kézzel kezdem gyúrni, mikor összeáll kiteszem a gyúródeszkámra és addig dagasztom, míg szép fényes, rugalmas, keményebb tésztám lesz. A kimaradt vizet csak szükség esetén adom hozzá.
Kelesztőtálba teszem és egy órán keresztül hagyom kelni. Ezután lisztezett felületre borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. Kb. 120-130 g-os darabok lesznek, én a szép nagy bageleket szeretem. A tésztákat egyesével kilapogatom, majd mint a bagettet feltekerem. Miután minddel végeztem egyforma hosszúságúra sodrom őket. A két végét összecsípem és egy alaposan belisztezett ruhára teszem, egymástól távolabb a tészta karikákat. Letakarom egy másik ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra és egy fazékban vizet forralok.

Amikor felforr beleteszk egy ek. barnacukrot, ettől majd szép fényes lesz a héja és szebb színűre is sül. Kettesével teszem a vízbe őket, oldalanként kb. 30 másodpercre.
Egy szűrőkanál segítségével óvatosan átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már nehéz mozgatni. A kifőtt tésztát megszórom szezámmaggal, mákkal vagy lenmaggal és a forró sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm.
 Én a fürösztést a 2. adagnál kihagytam és az valahogy szebbre és foszlósabbra sikerült.
 A recept Limarától származik, a család nagyon szereti :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése