Oldalak

2013. március 2., szombat

Méteres kalács

Meter-long cake (makes two logs)


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=545109002188205&set=a.416872738345166.103795.416477748384665&type=1&theater
Ingredients: 8 eggs, 520 g. icing sugar, 200ml water, 200ml vegetable oil, 1.5 packets of baking powder (or 1.5 tablespoons), 520 g. flour, 2 heaping tbsp. cocoa powder.
Butter and flour to coat the pans.
Filling: 2 packets punch flavoured cooking pudding mix (you will probably need to go to the Hungarian store for this, as in Canada, for example, I’ve never seen it in regular stores). 750 ml milk, 5 tablespoons sugar, 300 g. butter, 300 gr icing sugar, 3 tbsp rum.
Glaze: 300 g chocolate, 4 tbsp vegetable oil.

Cream egg yolks with icing sugar, add oil and water and mix thoroughly. Pour baking powder into flour and add to the liquid ingredients. Divide batter into two, add cocoa powder in one half. Beat egg whites into stiff peaks, divide and add to both batters.
Butter and flour two, 1 l. sized log-shaped pans. Pour the batters into separate pans.
In 180 C, preheated oven, bake for 40 minutes. Let cool on a baking rack. Cut the top off to make a level surface. Slice lengthwise making 2 cm slices. For the filling, cook pudding mix into a thick cream with the milk and sugar. Whip butter and sugar until fluffy, gradually mix in the cooled pudding, add rum. Spread filling on layers and re-assemble logs, this time using one chocolate and one white layer, with the filling in- between. Melt chocolate over water bath, mix in oil, pour on top of cakes and let cool.
Slice on a diagonal.

Méteres kalács

8 tojás, 52 dkg porcukor, 2 dl víz, 2 dl olaj, 1.5 cs sütőpor, 52 dkg liszt, 2 púpozott ek kakaópor.
A forma kikenéséhez: 4-5 dkg vaj, 4 ek finomliszt
A krémhez: 2 cs főzni való puncsízű pudingpor, 7.5 dl tej, 5 ek cukor, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 ek rum
A tetejére: 30 dkg sokoládé, 4 ek olaj

Elkészítése:
A tojássárgájákat a porcukorral, majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki. A sütőport szórd a lisztbe, majd az egészet add az előzőekhez. A masszát oszd kétfelé, az egyikbe keverj kakaóport. A tojásfehérjét verd habbá, majd egyenlően forgasd a kétféle masszába. Két, egyenként kb 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal, lisztezd be, és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 perc alatt süsd meg. Rácsra borítva hagyd hűlni, majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre, s ujjnyi vastagon szeld fel. A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé. A vajat a porcukorral keverd habosra, apránként add hozzá a kihűlt pudingot, ízesítsd rummal. A krémmel kend meg a tésztaszeleteket, és felváltva -egy világosan, egy sötétet- tapassz egymáshoz. A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd el az olajjal, és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése