Oldalak

2016. április 29., péntek

tejszínes gombás húsgolyók

Ismét egy meglátni és megkívánni recept. Régóta szemezek a húsgolyókkal, és már Gordon is megmondta, hogy ez az aminek mindenképp kell előkészítve lenni a fagyódban, így ma én is kipróbáltam és bejött :) Millió formában lehet elkészíteni, akár töltheted sajttal, tekerheted baconnel, sütheted, főzheted, teheted millió fajta szószba, levesbe, azaz tipikus egyből sokfélét kaja. Ma én tejszínes-fokhagymás gombamártást álmodtam meg hozzá és be kell valljam 3* szedtem :D De ne mondjátok meg senkinek ;) Na de már megint túl sokat dumálok, jöjjön a recept:  


1 kg darálthús
1 nagy hagyma apróra vágva
2 nagy csipet olasz fűszerkeverék
2 tojás
3/4 bögre zsemlemorzsa
1 nagy ek csípős ketchup
só, bors
olaj a kisütéshez

Én fél adagot csináltam, egyszeri étkezésre elég egy öt tagú családnak. Belemértem a hozzávalókat egy tálba. összekevertem, kis golyócskákat csináltam belőle és olajon megsütöttem, majd kiszedtem egy tányérra.

2 ek vaj
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kis fej hagyma felaprítva
1 doboz szeletelt gomba (a friss klasszisokkal jobb)
0,5l 20%-os főzőtejszín
só, bors, kakukkfű, oregánó
2 ek reszelt parmezán

Miután kiszedjük a húsgolyókat, beledobjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, ha kezd pirulni akkor a gombát, a fűszereket és szépen lesütjük. Ha pirult a gomba, akkor felöntjük tejszínnel, vissza öntjük a gombócokat, megszórjuk a parmezánnal és lassú tűzön összerottyantjuk. megkóstoljuk, ha kell még fűszerezzük. Tésztával, gnocchival tálaljuk :)

A gnocchi receptet itt találod: http://ancikonyha.blogspot.hu/2016/03/tejszines-gombas-gnocchi-hazilag-home.html
 Jó étvágyat hozzá! Puszil

Ancika
For Meatballs
  • 2 lb ground pork
  • 1 large onion, chopped
  • 3 tbsp fresh dill, chopped
  • 2 eggs
  • ¾ cup breadcrumbs
  • ¼ cup buttermilk
  • 1 tbsp hot sauce, I used Sriracha sauce
  • salt and pepper to taste
  • vegetable oil for frying


  1. Add all the meatball ingredients (excluding the vegetable oil) to a large bowl and mix well using your hands. Shape into 1 inch meatballs. You should get about 40 to 50 meatballs.
  2. Line a baking sheet with paper towels.
  3. Add some vegetable oil to a large skillet, about ¼ cup and heat it over medium-high heat.
  4. Add meatballs to the skillet and cook. If not all your meatballs fit in the skillet you will have to do this in a couple batches. Cook the meatballs on all sides, adding more oil if needed in between batches. Remove meatballs from skillet to prepared baking sheet, to soak up the oil.


For the mushroom sauce
  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 3 cloves garlic, minced
  • 16 ounces cremini mushrooms, thinly sliced
  • 1/3 cup heavy cream
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • Kosher salt and freshly ground black pepper, to taste
  • 2 tablespoons freshly grated Parmesan
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley leaves
Instructions
  • Melt butter in a large skillet oven over medium heat. Add garlic and mushrooms, and cook, stirring occasionally, until tender and browned, about 5-6 minutes.
  • Stir in heavy cream, thyme and oregano; season with salt and pepper, to taste. Bring to a boil; add the meatball reduce heat and simmer until slightly reduced and thickened, about 5-6 minutes. Stir in Parmesan.
  • Serve immediately, garnished with parsley, if desired.

Bon apetite!

XOXO Ancika

2016. április 28., csütörtök

Én kis kertet kerteltem...



Olvastam minap egy elgondolkodtató posztot, ami akkor még nem ért meg bennem, de ma valahogy elért az érzés, így megosztom veletek a poszt:

“Azt hiszem, a fehér ember úgy fél attól a világtól, amelyet alkotott magának, hogy se látni, se érezni, se szagolni nem akarja. Ha az arcodba csapódik az eső vagy a hó, ha a jeges szél megdermesztett és most a füstölgő tűz mellett felmelegszel, ha a forró gőzfürdőből kijövet a hideg folyóba veted magad, akkor érzed, hogy élsz. De ti ezt az érzést már nem igénylitek. Skatulyákban éltek, kizártátok belőlük a nyár melegét és a tél fagyát, testeteknek nincs többé illata. Hi-Fi-lármával tele a fületek, ahelyett, hogy a természet neszeire figyelnétek. Színészeket bámultok a tévében, akik nem létező élményekben részesítenek, mivel valódi, saját élményeitek már rég nincsenek. Eszitek az ízetlen ételeket… Hát, így éltek ti. És ez nem jó.
Az étellel, amit esztek, ugyanúgy bántok, mint a testetekkel. Megfosztjátok természetes részeitől, ízétől, illatától, nyersségétől, hogy aztán mesterséges színt, mesterséges ízeket kapjon.
Nagyon megnehezítettétek, hogy helyesen, belülről éljük át a természetet, hogy részei lehessünk…
teljes cikk:http://zacc.nlcafe.hu/2015/09/28/figyelj-feher-ember-az-indian-saman-ezt-uzeni-neked/

Annak idején amikor kertészkedni kezdtünk, akkor jártam fősuliba és ott tanultam a biogazdaságról, a fentarthatóságról és el olvasva pár könyvet eldöntöttük, hogy nem szeretnék semmi műt a kertembe. Mi nem permetezünk, nem gyom írtunk, nem műtrágyázunk, növény társítunk.... Első éven elültettünk, nem jött be. Mérgemben bevettettem fűmaggal a kertet. Következő éven köpködve szedtük a fűcsomókat, hogy legyen saját. Majd a magok negyede se kelt ki. mérgemben következő éven közöltem, hogy ott van leszarva az egész (trágyázás megvolt) én soha többet nem kertészkedek. Majd újra ültettük és annyi paradicsomunk lett, hogy már a szomszéd is úgy köszönt, hogy "nem nem kell több paradicsom" távozz tőlem sántán!!!!
Majd jött a Misszió éve, amikor depibe temetkezve egy szalmaszálat nem tettem keresztbe a kertben. Majd eljutottunk ismét a tavaszhoz, amikor már tapasztalattal, pihent földdel felfegyverkezve nekiláttunk, felgyűrtük az ingujjat és ásóztunk, gereblyéztünk, ültettünk locsoltunk és szépen sorakoznak ki a mi kis növényeink, a gyerekek bébi spenótot kóstolnak, bébi salátát rágcsálnak és áhítattal hurcolják a virágos locsolókannába a vizet, mert itt készül valami :)




Valami igazi, ami semmi máshoz nem hasonlítható, valami ami sok mosollyal, Türelemmel, szorgos munkával, közös nevetéssel jár és az út végén egészséges étel kerül majd az asztalunkra, aminek az íze semmihez sem fogható.

És ma miközben ültem a két ágyás között és csipegettem ki az óriási (1/2cmes) gazokat a retkek közül rájöttem, hogy rég nem éreztem ilyen jól magam, rég nem volt ennyire nyugodt a lelkem és hogy van abban valami, hogy:

A gyomlálás és a kapálás elhozná a világbékét ;)

2016. április 23., szombat

Mézes fokhagymás csirke

Háát amióta eszemet tudom kívánós vagyok. Nézem a tvt, barangolok a neten, meglátok valamit a boltban és kész, szerelem első látásra, és meg kell főznöm...nem volt ez másképp most sem :)

A pinteresten böngészve akadtam a receptre:
English recipe: http://dishesanddustbunnies.com/honey-garlic-chicken-plus-some-really-tasty-sauce/2/

Majd eldöntöttem, hogy jól bevásárolok hozzá csirkecombból és milyen finom lesz egy kis rizzsel...
El is mentem reggel az Aldiba, megvettem minden szerintem fontos dolgot, majd jó 15km megtétele után eszembe is jutott, hogy minden megvan, csak az nem amiért mentem :D na de van másik, kivettem a fagyóból a csirkemellet és csináltam abból.

Először elkészítettem a pácot:
6 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kis fej hagyma apróra vágva
1/4 bögre szója szósz (az aldiban a majonéz és a fűszerek környékén találod)
1/3 bögre ketchup
1/3 bögre méz
1 csipet csili pehely
1,5 ek barna cukor
1 ek rizs ecetet ír a recept, én balzsamecetet tettem bele, de szerintem almaecettel is működhet

Ezeket összekevertem, beleborítottam a kockára vágott csirkemellet (te ha nem felejted el megvenni a combot, akkor azt) majd 2 órára hűtőbe tettem.

Itt jött volna az, hogy beteszem a sütőbe és megsütöm, de mivel csirkemell lett, gyorsabbnak gondoltam, ha megpirítom egy serpenyőben így, itt is eltértem a recepttől. Egy pici olíva olajt tettem a serpenyőbe, majd beleborítottam szószostól a csirkét és először elfőztem a szószt, majd kicsit meg is pirítottam.

Végül úgy megkívántam a sült krumplit, hogy a rizsről is lemondtam, így teljesen más lett, mint az eredeti, de isteni finom, gyorsan be is nyomtam 2 tányérral, most csak pihegek :)

Remélem nektek is ízleni fog, akár sütőben, akár gázon pirítva készítitek. Kísérletezzetek és élvezzétek a főzést!

Puszil:
Ancika

2016. április 17., vasárnap

10 tipp tavaszi nagytakarításhoz ;)

A lakásod az életed, ha káosz uralkodik benne, az kihat az életedre is. Igaz ezt te is tudod és már gőzerővel takarítasz, vagy már lehet kész is vagy a tavaszi nagytakarítással, én még nem, a netet bújva találtam rá ezekre a gyöngyszemekre és gondoltam hátha akad sorstárs, így összeszedtem nektek a neten található 10 legjobb ötletet:



1, Válogass szét mindent 4 dobozba: MEGTARTANI, ELADNI, ADOMÁNYOZNI, KIDOBNI

Majd locsold meg őket gázolajjal és gyújtsd fel.

2, Ahelyett, hogy felfogadnál egy takarítóvállalatot, bérelj fel valakit, hogy raboljon ki. 

3, Inkább költözz ki az éjszaka közepén és ne vigyél magaddal mást, csak a whisky-t és a gyerekeket és kezd újra egy másik városban.

4, Dobj ki mindent ami nem okoz örömet.
Beleértve a tinidet, a férjed, a szennyes kosarad....

5, Halmozd minden cuccod egy csónakba és viking temetési szokások szerint gyújtsd be és indítsd útnak a tenger felé.

6, Ne takaríts addig, amíg annyira szörnyű nem lesz a helyzet, hogy a családod benevez egy takarítós valóságshow-ba. Dőlj hátra és élvezd a pénzt.

7, Nem a kupi az igazi problémád...az, a problémád, hogy látod.
A szemeid eltávolítása megoldás lehet a problémádra.

8, Ha nem engedheted meg magadnak a szemeltávolítást, igyál annyit, hogy már ne foglalkozz vele.
Maradj így örökre.

9, Emlékszel arra a házra az UP!-ból? 
Nem tudom működik e, de most sokkal könnyebbnek tűnik 4 millió hélium léggömb megvásárlása, mint a játszós kitakarítása.

10, Ne takaríts, hanem inkább kezdj el sztrájkolni a házatok előtt, hogy a takarítás, a nők elnyomása :)

Én már csak annyit tennék hozzá, a mások által megosztott gondolatokhoz, hogy ismered a mondást:
"A házimunka nem öl meg, de minek kockáztassunk" ;)

Puszil:

Ancika

2016. április 5., kedd

Saláta üvegben avagy éljen a napsütés :)

Itt a jó idő és mi is lenne jobb, mint napsütésben a parkban ebédelni, ehhez adunk pár tippet nektek.
unnamed

Az első a befőttes üvegbe vihető saláta. Nem kell hozzá csoda dolgokat beszerezni, elég akár egy kiürült kimosott Nutellás üveg is és kedvedre kísérletezhetsz a hozzávalók keverékével. Csak a sorrendre figyelj! 
  1. Az aljába kerül 2 kanál szósz /nekem majonézes vöröshagymás került bele/.
  2.  Erre jönnek a keményebb zöldségek úgy mint: répa, uborka, paprika, zeller, brokkoli stb...
  3. Erre a a többi zöldség: paradicsom, kukorica, hagyma, avokádó stb...
  4. Majd jön a sajt, a hús, a felvágott, főtt tojás, bab stb... 
  5. majd a legtetejére az általad választott saláta. Lezárod és állítva szállítod. 
A parkban már csak össze kell rázni és indulhat az ebéd.  

2016. április 4., hétfő

Stílusosan "homemade" Pita avagy gyros házilag :)

11760285_1071123639565289_5368114262472366452_nEgy angol nyelvű oldalon találtam a receptet, és szerelem volt első látásra, egyrészt, mert imádjuk a gyrost, másrészt pedig, mert mostanában több féle bolti pitával is befürödtünk. Viszont ez olyan finom és kiadós, hogy soha többet nem veszek és igazán nem nagy ördöngösség megcsinálni. És mivel jó páran kérték a baráti körből a receptet, így most gyorsan be is gépelem, lássuk hogy készül ez a csoda :D
11057749_1071131662897820_2930278638377842679_n

Én a tálas mixeremben kezdtem el csinálni dagasztó szárral. Először is öntsünk bele 1 1/4 bögre meleg vízet, abba szórjunk bele 1 csomag instant élesztőt. 1 1/2 bögre lisztet (nekem nesquikes van, szerintem normál teás bögreméret) és 1 teáskanál sót, ezt keverjük el. 
Majd bögrénként adjunk hozzá még 2 bögre lisztet. ( a második bögrénél már kézzel dagasztottam) Én aldis finomlisztet használtam, abból ennyi kell, de ha másfajtát használsz az utolsót ne öntsd bele egyszerre, hanem apránként. akkor jó ha elválik a táltól a tészta. Gyúrd simára, takard le és tedd 20 percre meleg helyre.
Az enyém a teraszon melegedett ma, hisz ott volt a legmegfelelőbb a környezet :)
15923_1071125906231729_1481489713613228239_n

Miután letelt a szaunaideje, behoztam és elkezdtem a nagykönyv szerint 6 felé vágni, de az első 2 pitám óriási lett, így végül kisebbekre vágtam és 8 pitám lett. de ha nem nagy étkű a társaság akiknek készíted, akkor vághatod 10 felé is.
A szeletekből kis golyókat gyúrtam és azokat fél cm vastag "körökre" nyújtottam. Nem vagyok túl jó kör gyártásban, de senki sem reklamált miatta :) Nem mertek :D 
Miután kész lettek letakartam őket a deszkán és magukra hagytam őket 40 percre :) 20 percnél bekapcsoltam sütőt 250fokra és beletettem egy lapos tepsit is melegedni. 
Amire megpihentek a pitácskák megmelegedett a sütő is. Sütőpapírt tettem a már Forró!!!!!!! tepsire és kettesével bedobáltam a pitákat megsülni.
Arra figyelj, hogy óvatosan vedd fel őket a nyújtótábláról  és az a része kerül alulra, ami a táblán felül volt, mert így fognak szép nagyra nőni. 
Hidd el sokkal hosszabb volt leírni, mint elkészíteni, a pihenés alatt meg csinálhatod a dolgod.
Ilyen lesz a belsejük:
11702740_1071128689564784_575119653854471096_n

Ha világosbarna foltok jelennek meg rajtuk, akkor vannak készen. Vedd ki és takard le őket. Amiket nem takartam be azok kemények lettek. 
Amíg hűlnék a pitáid, vágd fel a zöldségeket én szoktam bele tenni paradicsomot, paprikát, uborkát, salátát, hagymát, te használj azt amit szeretsz.
Kockázd fel a csirkemellet, szórd meg görög fűszerkeverékkel és pirítsd meg, de használhatsz sonkát, sült bacont vagy esetleg rántott sajtot is bele, ha nem szeretnétek a csirkemellet. 
Öntetként én aldis majonézes-hagymás salátaöntetet használtam, de mehet bele majonéz, tzatziki, tartár, ezer sziget öntet vagy bármi ami neked jólesik. A változatok sora kimeríthetetlen :)
Nálunk hatalmas sikert aratott, remélem nektek is bejön majd :)
Ui: nyugodtan tetszikelheted és megoszthatod, nem fogok megsértődni :P ;)

További kellemes estét nektek!!!
Ancika

2016. április 2., szombat

Akinek nincs esze legyen notesze (napi tervező)

A mai takarítós nap. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha nekem nincs egy pontos rendem akkor a munkám fele se készül el. Ha annak idején diagnosztizálnak engem is, akkor jó eséllyel megkaptam volna az ADHD jelzőt. Ebből a hiperaktivitásom jól tudom kamatoztatni, a figyelemzavarom meg listácskákkal kezelem.

Tudom,hogy a következő terv nem teljes, lehet még rajta csiszolni, de egy normál állapot fenntartásához tökéletes :) És akkor jöjjön ő a tervező:


Alapvetően nem rajongok a fekete fehér dolgokért, kivéve ha az ruha, azért lett ennyire színes. Ha ránézek, nem megy az élettől is a kedvem, pedig ez ha úgy nézzük a takarításról szól, éstudjátok hogy van ez:

" A házimunka nem öl meg, de minek kockáztassunk."


  • A helló alá megy az épp aktuális dátum
  • Alatta található egy rész ahova beírhatod hogy épp milyen teendőid vannak, pl: Szülői, kori Pistikének, Úszás 16:30-tól, Nyárigumi stb stb
  • Alatta egy szabadon felhasználható, kerülhetnek ide célok, ajándékötletek szülinapra, vendéglista, ha kevés lenne a fenti rész akkor annak a folytatása stb 
  • Nekem bekerült egy blogos rész, ahova az ötleteimet jegyzem de te kitakarhatod és akár mehet a kedvenc idézeted is rá.
  • Van még vizes rész, hogy ne felejtsem el a napi 8 pohárt
  • Takarítási teendők, szobákra osztva
  • Reggeli/esti feladatok 
  • És menütervező bevásárló listával. Alulra felírod a reggelit, uzsit, ebédet, vacsorát és felé, hogy mit kell venned a boltban. Én viszem magammal és pipálgatok, mert ha nem gyorsan felkúszik az a fránya számláló 20.000ft felé :/

Úgy használom, hogy van egy nem használt vékony gumis mappám, ráfogatom a gumival és viszem magammal helységről helységre és szorgosan pipálom az elvégzett dolgokat. Amióta ezt használom sokkal rendezettebb mederben folyik az életünk 3 gyerek mellett, mert mint tudjátok:

Gyerek mellett takarítani olyan, mint hóviharban havat seperni. :)

Remélem hasznos segítség lesz nektek is, ha valaki szeretné, keressen meg facebookon:


És elküldöm pdf-ben. Köszönöm, ha visszajelzel, hogy mennyire tartottad hasznosnak az írást és azt is fa megosztod másokkal is. 

Puszi!
Ancika