2014. március 31., hétfő

"igazi belga goffri"

Az eredeti képpel osztom meg, mert nekem nem sikerült a sütőmmel olyat sütni, ami ne lett volna lyukas... viszont cserében nagyon finom volt én 5öt megettem a házi barack lekvárommal, isteni lett...

eredeti/English recipe: /http://www.tasteofhome.com/recipes/true-belgian-waffles?keycode=ZPIN0113/

hozzávalók:
2 csésze liszt
3/4 csésze cukor
3-1/2 teáskanál sütőpor
2 tojás
1-1/2 csésze tej
1 csésze vaj /olvasztott/
1 teáskanál vanília kivonat


Én simán beledobáltam mindent a robotgépbe, simára kevertem és a gofrisütőben megsütöttem, de he neked nincs olyanod szerintem kanalanként megsüthető palacsintasütőben is, mint az amerikai palacsinta...


2014. március 26., szerda

Tavaszi finom főzelék, magos bundában sült mozzarella golyókkal:


1 csomag tavaszi vegyes zöldség (bébi répa, borsó, karfiol, petrezselyem. Zöldbab, csemege kukorica) 1 liter tej, 1 kanál liszt, só vagy delikát, cukor.
Pici olajon(én olíván szoktam) megpirítjuk a zöldségeket, sózzuk felengedjük pici vízzel épphogy csak ellepje. Amikor megpuhulnak, egy pici tejet elkeverünk a liszttel, majd fokozatosan hozzáadjuk a többit is amikor elkeveredett a zöldségre öntjük. Cukrozzuk (nagy csipet) és kóstoljuk, ha szükséges adunk még hozzá sót és cukrot. Megvárjuk amíg felfő és magokkal elkevert panírban kirántott mozzarella golyókkal tálaljuk.



2014. március 25., kedd

Mascarponés meggyes torta





1 18 cmes kész csokis piskóta korong (kb 2-3 cm vastag)
1 üveg magozott meggy
1 cs pudingpor
3-4 kanál mascarpone
2 dl habtejszín
1 kk vanília kivonat vagy aroma
porcukor ízlés szerint



A kakaós piskótánkat körbefogjuk celofánnal és rázárjuk a kapcsos formánkat. A meggyből a pudinggal zselét főzünk, ezt a piskótára halmozzuk. Hagyjuk kihűlni. A mascarponét elkeverjük a cukorral és a vaníliával. A tejszínhabot felverjük, majd a mascarponéhez keverjük. Egy nyomózsák segítségével a kihűlt meggyre nyomjuk, vagy kanállal rásimítjuk. Marcipán vagy ostya virágokkal díszítjük.

2014. március 23., vasárnap

Szilvás lepény

A receptet Kata oldalán találtam és gondoltam meg kellene ma sütni. Nem volt meggyem így szilvás változat készült, de bármilyen gyümölccsel működhet. Nekem egy picit több cukor elférne benne és ha a párocskám szeretné akkor tennék bele egy kis fahéjat vagy mézeskalács fűszert, de így is finom lett. A tészta nem fojtós és nagyon jó szellős állagú lett.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 25-30 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg margarin vagy vaj, 3 dl tej, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só
40-50 dkg gyümölcs

A lisztet elkeverem a sütőporral, a sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a zsiradékot, azzal tovább folytatom. Ezután fakanálra váltok, és a tejet és a lisztes keveréket felváltva adom hozzá részletekben.

Egy kb. 24X34-es tepsi alját kikenem zsírral és liszttel szórom, vagy teszek az aljába egy sütőpapírt. Beleöntöm a masszát, a tetejére elosztom a gyümölcsöt.
Először 200 fokos sütőbe teszem, alsó-felső fokozaton, majd 10 perc múlva csökkentem a hőt 170-180 fokra, és további 30-35 percig sütöm, míg a teteje is pirosasra sül.


2014. március 19., szerda

Almás sült hús


Hozzávalók:
1 tárca tarja, 1ü alma cider, só, bors, kedvenc fűszerkeveréked, 3 alma (én a zöldet szeretem), 2 fej lila hagyma, 1 fej foghagyma, és bacon.

Az almát és a hagymákat megpucolod, felkockázod, a tepsibe teszed a húst, megszórod a  fűszerrel, ráteszed az almát, a hagymákat és a bacont, meglocsolod a ciderrel és megszórod a fűszerkeverékkel. Fedd le alufóliával és mehet a sütőbe 160 fokra. Vedd le az alufóliát a tarjáról ha megpuhult, és a levével locsolgatva süsd szép pirosra. Salátával, sült krumplival tálald.



2014. március 4., kedd

Csokis-vaníliás muffin

Hozzávalók:

10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
9 dkg barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi só
10 dkg vaj
1 teáskanál vanília (aroma)
2 tojás
2,5 dl tej

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a muffin formákat előkészítjük. A csokoládét durvára vágjuk. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket, majd a csokoládét is, majd fakanállal (hogy a csokoládé ne törjön össze) csomómentesre keverjük. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

2014. március 1., szombat

Gombafejek reggelire

Tölteni való gombába beleütöttem egy tojást, megszórtam sonka csíkokkal, reszeltem rá sajtot és pizza fűszerkeverékkel megszórtam, megsütöttem a sütőben és pirítóssal ettem. hmmmmm isteni volt.

Madártej

hozzávalók / 4 adag

  • 4+4ek cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 1 l tej


elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét 4 ek kristálycukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgájához hozzáadjuk a maradék cukrokat, majd egy kis tejjel jól elkeverjük.
  3. A maradék tejet felforraljuk, ebben kifőzzük a kemény tojásfehérjét,kiszedem egy tálba és félre teszem,a tejhez hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, és kicsit sűrű krémmé főzzük. (Nem lesz sűrű, csak egy kicsit.) Ha sűrűbbre szeretnéd adj hozzá 1 kanál vanília pudingot.
  4. Ha megvan a krém, akkor tálaljuk, és a cukros kemény főtt tojáshabot a tetejére szaggatjuk