2014. május 21., szerda

rizskoch

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1,2 l zsíros tej
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1 nagy marék mazsola
Első lépésként gyakorlatilag egy tejberizst kell elkészítened, ezért aztán fogj egy lábast, ne engedd el, csak ha már leraktad a tűzhelyre, szórd bele a rizst, öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és főzd puhára.
Ha már a víz elfőtt és a rizs nagyjából megpuhult, kezdd el felönteni a tejjel, apránként, mindig csak annyit adj hozzá, amennyit még felvesz, ha már teljesen megpuhult, nem kell hozzá több tej. Vedd le a tűzről, majd kapard bele a vaníliát, reszeld bele a citrom héját, szórd bele a cukrot és mazsolát, keverd el jó alaposan, fedd le, és hagyd pihenni nagyjából egy óráig. Ha ez letelt, a sütőt melegítsd elő 200 fokra. A tojásokat válaszd ketté, a sárgájákat keverd simára a vajjal, keverd el a már kihűlt rizzsel, a fehérjéket egy csipet só társaságában verd kemény habbá, majd ez is mehet a rizshez, gyors, de óvatos mozdulatok kíséretében. Végül, de nem utolsósorban jöhet a liszt is, keverd el a többiekkel. Vedd elő a kedvenc rizskoch-sütő tepsidet, vajazd és lisztezd ki, majd egyengesd el benne a rizses masszát. Told be a sütőbe, és süsd meg nagyjából 40 perc alatt, aztán vedd ki, és már élvezheted is a friss, forró rizskochot.
A receptet a feminán találtam és isteni finom.

2014. május 18., vasárnap

Tortellini

Először is be kell, hogy valljam, a tortellinit nem én csináltam, azt boltban vettem, a szósz volt saját készítés, viszont van valahol egy receptem, ki kellene egyszer próbálni azt is.

Felvágtam 1 hagymát, 1 lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, 1 csomag bacont és egy csomag sonkát. Kevés olíva olajon megpirítottam őket. Felöntöttem 1 l passzírozott paradicsommal sóztam, adtam hozzá 1 ek balzsamecetet, 3 ek cukrot és pizza fűszerkeveréket. Hagytam, hogy elfője a leve egy részét. Kóstold meg, ha kell adj még hozzá cukrot, sót.

Főzd meg a tortellinit, szűrd le, öntsd a szószba, sajttal tálald.  Jó étvágyat hozzá.


2014. május 17., szombat

fokhagyma krémleves

Amire szükségünk lesz :
2 krumpli
fél liter tejszín
1nagy fej fokhagyma
1 evőkanál liszt
1-1,5 liter víz
1 leveskocka
só, bors ízlés szerint
1 bagett
10 dkg reszelt sajt.

Pirítsd meg a fokhagymát, kockázd fel a krumplit és add hozzá öntsd fel vízzel és főzd meg  egy leveskockával. Add hozzá a lisztel elkevert tejszínt.  Turmixold le. Tedd vissza sűrűsödni. Sóval borssal ízesítsd ha szükséges. A bagettet szeleteld fel tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórd meg a sajttal  és pirítsd meg max hőfokon. Ha te is húsos vagy mint a családom, pici olíván piríts bele félkarikára vágott hagymát bacon szalonnával.