2016. március 1., kedd

27. blogkóstoló

 Jelentkeztem egy blogkóstoló nevű játékra, amit a Vörös kaktusz diétázik blog írója hirdetett meg, majd gyorsan megsütöttem a fánkocskámat Tortafüggő Marisztól és azzal a lendülettel elfelejtettem megírni a posztot.

Mi is az a Blogkóstoló?
Ennek a játéknak a lényege az, hogy egy sorsolás után mindenki a neki választott blogról süt vagy főz valami finomat, lefényképezi és a saját blogján közzéteszi. A receptek linkét el kell küldeni az aktuális háziasszonynak, aki a határidő leteltével egy összefoglalóban teszi közzé a finomságokat.

Így most gyorsan nekiestem és mindent félretéve pótolom a hiányosságom:
Tudom már elmúlt farsang, de akkor valahogy sosem jött össze, viszont annyira megkívántam, hogy nem tudtam kihagyni, jöjjön a szalagos fánk :)



Hozzávalók:
fél kiló liszt
3 deci tej
3 deka élesztő
1 evőkanál porcukor
5 deka vaj
2 tojássárgája
1 kupica rum
csipet só
A meglangyosított cukros tejben feldobatjuk az élesztőt, s a többi hozzávalót hozzákeverve jól kidolgozzuk.
Én csak kézzel, fakanállal szoktam. Eléggé lágy tésztánk lesz, amit letakarva langyos helyen másfélszeresére kelesztünk. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval  kiszaggatjuk. Letakarva még fél órát kelesztjük sütés előtt. Most kevesebb idő is elég volt, mert meleg van. Aztán olajat forrósítunk és kisütjük a fánkokat. Az olaj hőmérséklete ne legyen túl forró, mert akkor a tészta külseje megég, belül nyers marad.Viszont, ha nem elég forró olajban sütjük, akkor megszívja magát. Ügyelni kell arra is, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön sütéskor az olajba alulra. A sütés elején tegyünk fedőt az edényre, majd ha már az alsó fele jó, egyenként megfordítjuk a fánkokat és utána már nem kell befedni. A pirosra sült fánkokat papírtörlővel bélelt szűrőre szedjük s miután lecsepegtek még forrón meghintjük porcukorral.

Nagyon sok szuper receptet találtok az oldalukon, csak ajánlani tudom:

2 megjegyzés:

  1. Ancika, örülök, hogy tudtál választani a blogomról, és hogy jól sikerült a kiválasztott fánk!
    Én is találtam nálad figyelemre méltó recepteket, amit alkalomadtán elkészítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is találtál nálam kedvedre valót :) Nagyon finom volt a fánkocskád!

      Törlés