You can create Vegeta in two ways at home. Or grind everything with salt and bottled or dried.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa / 1 kg carrots
- fél kg zeller / 1/2 kg celery
- fél kg fehérrépa / 1/2 kg turnip
- fél kg hagyma / 1/2 kg onion
- fél kg karfiol / 1/2 kg cauliflower
- fél kg karalábé / 1/2 kg kohlrabi
- fél kg káposzta / 1/2 kg cabbage
- fél kg paprika tv paprika és kápia / 1/2 kg hungarian pepper
- 2 fej fokhagyma / 2 garlic
- 700 g só / 700g salt
- 1 nagy csokor petrezselyem / 1 big bunch of parsley
- és 1 csokor zeller levél. / 1 brunnch of celery leaves
Az hozzávalókat mossuk, pucoljuk, daráljuk, majd a sóval összekeverjük és tiszta befőttes üvegekbe kanalazzuk.
Wash the ingredients, peel, grind it, and mix with the salt and spoon into clean jars .
Wash the ingredients, peel, grind it, and mix with the salt and spoon into clean jars .
Szárítva is elkészíthető itt egy recept napmátkától:
Hozzávalók: zöldségek tetszés szerint, (só), (napfény és meleg) Én
használtam: 10 szál sárgarépát, 2 szál fehérrépát, 1 nagy zellert
zöldjével együtt, 1 karalábét, 1 fej vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, 2 csokor petrezselyemzöldet, 3-4 karalábélevelet, 2 zöldpaprikát, 2 paradicsomot, 3kk szárított lestyánt, 2ek sót
Elkészítés: A zöldségeket megmostam, megszárítottam, de a többségét nem pucoltam meg. Ez alól kivétel természetesen a karalábé, a hagymafélék, továbbá kicsumáztam a paprikát és eltávolítottam a paradicsom magos részét (ez jó lesz valamelyik ebédbe.) Vékonyan felszeletetem a zöldségeket (de aki teheti, inkább előre reszelje le vagy aprítsa fel megfelelő berendezéssel.) Nagy, tiszta, illetve zsírpapírral bélelt tálcákra (3db) kiterítettem, és napos helyre tettem. A változó idő mellett 5 nap kellett az aszaláshoz. Utána következett a fent leírt aprítás. Kb. 1 nagyobb tálcányi fűszer lett, hagytam még néhány órát kiterítve, hogy kifújja magát, majd elkevertem a sóval, a lestyánnal, és üvegbe töltöttem.
Elkészítés: A zöldségeket megmostam, megszárítottam, de a többségét nem pucoltam meg. Ez alól kivétel természetesen a karalábé, a hagymafélék, továbbá kicsumáztam a paprikát és eltávolítottam a paradicsom magos részét (ez jó lesz valamelyik ebédbe.) Vékonyan felszeletetem a zöldségeket (de aki teheti, inkább előre reszelje le vagy aprítsa fel megfelelő berendezéssel.) Nagy, tiszta, illetve zsírpapírral bélelt tálcákra (3db) kiterítettem, és napos helyre tettem. A változó idő mellett 5 nap kellett az aszaláshoz. Utána következett a fent leírt aprítás. Kb. 1 nagyobb tálcányi fűszer lett, hagytam még néhány órát kiterítve, hogy kifújja magát, majd elkevertem a sóval, a lestyánnal, és üvegbe töltöttem.
Edit verziója a következő:
1 nagy csokor sárgarépa (4-5 nagyobb szál),
1 nagy csokor petrezselyemgyökér (3-4 szál),
1 nagy zeller,
1 picike fej karfiol,
1 darabka karalábé,
3 nagy fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor zellerlevél,
2 nagy csokor petrezselyemlevél,
5 kisebb kelkáposztalevél,
1 csokor lestyán (vegetafű),
5 db paradicsom,
3 paprika (piros, sárga, zöld),
25 dkg só,
2 csapott teáskanál koriandermag,
3 csapott teáskanál sáfrányos szeklice,
4 szerecsendióvirág,
1/2 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál kurkuma,
1/2 mokkáskanál őrölt lepkeszegmag,
2 púpos teáskanál erdei gombapor.
A hozzávalókat megtisztítottam, megmostam, majd megtörölgettem, hogy ne maradjanak nedvesek. A zöldfűszereket salátacentrifugában jól megpörgettem.
Mindent amit
lehetett legyalultam uborkagyalun jó vékony szeletekre. A paradicsomot,
paprikát, hagymát, fokhagymát is vékonyan felszeltem késsel. Az összes
hozzávalót egy nagy tálba tettem, aztán rátettem a sót, alaposan
eloszlattam a zöldségeken. Rögtön levet is engedett.
Ahány
tepsim, nagy tálam volt, előszedtem. A keveréket - lehetőleg minél
kevesebb lével - vékony rétegben a tálakra, tepsikbe tettem. Aztán saját
szolárcellás szárítót használtam: kitettem őket a tűző napra az
ablakpárkányaimra. Két nap alatt csonttá száradtak. Végül ledaráltam
kávédarálóval az egészet. A darálót kíméljük, több fázisban daráljunk,
mert túlmelegedik és tönkre mehet.