Hozzávalók:
1 db | élesztő (szárított) |
1 dl | étolaj |
1 kk | só |
3 dl | tej | ||||
45 dkg | liszt |
Tovább kereskedve TraRitánál szerettem bele ezekbe a szezámmagosokba:
Kiflik
Hozzávalók:
25 dkg BL 80-as kenyér liszt
25 dkg BL 55-ös liszt
3 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 - 3 dl langyos víz
1 liter víz
1teáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Közben a vizet felforraljuk, beletesszük a sót és a szódabikarbónát.
A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, kifliket vagy kicsi kenyér formát készítünk.
A lobogó vízbe beletesszük a tésztát ( 2x5 ) és fél percig benne hagyjuk.
Ezután lecsöpögtetjük, papírral bélelt tepsire tesszük. tetejét bevagdossuk, ízlés szerint megszórhatjuk különböző magokkal. 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
És persze a hagyományosokról se feledkezzünk meg:
Tejfölös kiflik(TraRita)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
3 ek tejföl
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
3 dkg élesztő
4 ek olaj
Az élesztőt pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.
ha megkelt 8 részre osztjuk, kifliket formázunk.
4-4 db-ot tepsire teszünk, kelesztjük és 200 fokon , gőzös sütőben megsütjük.
Aztán itt vannak a zsemlék:
Ha már Ritánál tartunk vegyük előre az isteni fonott zsemléit:
Fonott zsemle:
Hozzávalók:
56 dkg liszt
3 dl langyos víz
4 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
Kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután 8 részre osztjuk. Ha sima zsemlét készítünk, akkor meggömbölyítjük és tepsire tesszük.
Ha fonott zsemlét készítünk, akkor kisodorjuk a tésztát, ketté szedjük és összefonjuk a szálakat.
Tepsire tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Újra kelesztjük és 200 fokon megsütjük. A sütő aljába vizet teszünk egy tálba.
Házi zsemle:
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3,5 dl víz
- 2 dkg cukor
- 1 csomag élesztő
- olaj
- só
Kezdésnek tedd a lisztet egy jó nagy tálba, amiben tudod majd gyúrni is a tésztát, és add hozzá a sót. Egy másik kis tálkában öntsd össze az élesztő felét a cukorral, adj hozzá egy pár csepp olajat és a vizet, langyosra melegítve. Ha felfut, keverd össze a sós liszttel, és dagaszd meg.Ha megkelt, formázz belőle kis, gömb alakú zsemléket, kend meg a tetejüket egy kis vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb formájuk legyen, és már mehetnek is a sütőbe. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt megsülnek, és már fogyaszthatod is a teljesen egészséges, adalékmentes zsömléket.
Nálam most kenyér/zsemle téren ez a csaj az etalon, csodálatos amit művel, lehet fortélyokat ellesni:
Zsemle:
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
40 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 80 liszt +2kanál korpa
½ kávéskanál só
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc.
Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas
tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.Megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek, bátran.
Mintázom és pengével bevágom.
Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Beborítom és 200 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
Ez a recept is az előző hölgytől származik...
Korpás zsemle:
510 ml víz (lehet, hogy tenni kell még bele kevéske vizet, a korpa miatt)5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
5 evőkanál olvasztott vaj.
1000 gr BL55 liszt
4 evőkanál korpa
30 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
200 ml víz
1 evőkanál olaj
200 gr BL 80 liszt (lehet BL55-is.)
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem, lespriccelem vízzel.
És a végére 2 bagel recept:
Hozzávalók (kb. 8 db bagelhez)
- 60 dkg kenyérliszt vagy 40 dkg kenyérliszt+20 dkg rozsliszt
- 1 tk. só
- 1 ek. cukor
- 1 tk. olaj (én olivát használtam)
- 12 g friss élesztő
- kb. 3 dl langyos víz
a fürösztéshez:
- barnacukor
A
szárazanyagokat beleteszem a dagasztótálamba, a közepébe mélyedést
készítek, ide öntöm a víz nagy részét, csak 2-3 ek.-nyit tartok vissza.
belecsorgatom az olajat, majd belemorzsolom az élesztőt is. Kézzel
kezdem gyúrni, mikor összeáll kiteszem a gyúródeszkámra és addig
dagasztom, míg szép fényes, rugalmas, keményebb tésztám lesz. A kimaradt
vizet csak szükség esetén adom hozzá.
Kelesztőtálba
teszem és egy órán keresztül hagyom kelni. Ezután lisztezett felületre
borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. Kb. 120-130 g-os darabok lesznek,
én a szép nagy bageleket szeretem. A tésztákat egyesével kilapogatom,
majd mint a bagettet feltekerem. Miután minddel végeztem egyforma
hosszúságúra sodrom őket. A két végét összecsípem és egy alaposan
belisztezett ruhára teszem, egymástól távolabb a tészta karikákat.
Letakarom egy másik ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra és egy fazékban vizet forralok.
Amikor
felforr beleteszk egy ek. barnacukrot, ettől majd szép
fényes lesz a héja és szebb színűre is sül. Kettesével teszem a vízbe
őket, oldalanként kb. 30 másodpercre.
Egy
szűrőkanál segítségével óvatosan átemelem egy sütőpapírral bélelt
tepsire. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már
nehéz mozgatni. A kifőtt tésztát megszórom szezámmaggal, mákkal vagy
lenmaggal és a forró sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm.
Én a fürösztést a 2. adagnál kihagytam és az valahogy szebbre és foszlósabbra sikerült.
A recept Limarától származik, a család nagyon szereti :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése