2013. március 5., kedd

Lángos


75 dkg liszt
2 kefír
5dk élesztő 1,5 dl tejben pici cukorral felfuttatva
2 tojás
1/2 evőkanál só

A hozzávalókat egy tálba önjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk.

Langos recipe:
Ingredients:

A yeasty, soft dough.
750 g. flour
2 small tubs of buttermilk.
50 g yeast, prepared in 150 ml milk and a bit of sugar.
2 eggs
1/2 tablespoon salt

Put the yeast into 150 ml milk, add sugar and leave for 15 minutes, or until it activates and foams up.
Put all ingredients in a bowl, add yeasty milk and mix together. Knead until smooth. Cover with clean kitchen towel. Let rise about double its size in a warm place (but not on top of the hot oven). Roll out to about an inch thick on a floured surface.
Tear palm-sized pieces off, pull into a circle shape and fry in 180C oil for 2-3 minutes. Turn midway through. Stand fried langos on a tray to drain oil.
Brush with crushed garlic, top with sour cream and grated cheese and serve immediately.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése